ON-LINE PŘEPIS NALEZNETE POD ČLÁNKEM

Konflikt mezi dvěma znesvářenými rodinami olašských Romů má první pravomocný rozsudek. Ten vynesl v pondělí brněnský krajský soud v kauze únosu Mercedes Lakatošové, kterou šestice mužů unesla loni v červenci pro výstrahu.

Odvolací soud zmírnil rozsudek Okresního soudu v Prostějově z letošního května a z šesti mužů poslal do vězení jen dva. Luciána Daniše, který únos vymyslel, a Richarda Rafaela, jenž Mercedes násilím držel ve svém bytě. Daniš stráví ve vězení s ostrahou čtyři roky, Rafael deset měsíců.

„Další obžalovaní si vyslechli podmíněné tresty. Sven Kotlár a Mário Kudrik odcházejí od soudu se čtyřletou podmínkou, Patrik Kotlár s Kociánem Pihíkem dostali dvouletý podmíněný trest,“ shrnul verdikt předseda senátu brněnského krajského soudu Vlastimír Čech.

Zlo zavinila žena

Příběh dvou větví olašských Romů z Ostravska a Brněnska začal svatbou Sylvie Lakatošové a Luciána Daniše. Žena se po letech manželství, v němž porodila dvě děti, zahleděla do jiného muže. Jistého Lakatoše z Brna, kterému se mezi Romy říkalo Zlato. „Olaši z Brna vzali olašským Romům z Ostravy nevěstu,“ vysvětlil původ sporu olašský král Jan Lipa.

V době, kdy Sylvie Lakatošová utekla k jinému muži, zasedl romský soud. Tomu se říká krisi. Romský soud rozhodl, že Zlato se nesmí ukázat v Ostravě deset let za to, že odlákal jinou ženu. Navíc měla Lakatošova rodina vrátit padesát tisíc korun, které ostravští Olaši za nevěstu Sylvii zaplatili.

Místo rozsudku ovšem nastalo krveprolití. Nejprve unesl ostravský klan patnáctiletou Mercedes Lakatošovou z Prostějova do Ostravy. Když ani únos nedonutil Lakatoše, aby vrátil peníze, přišla do jeho obydlí pětice útočníků. Zbila ho a střelila ho do břicha. Muž z konfliktu vyvázl jen zázrakem bez vážnější újmy na zdraví. Nábojnice totiž prošla břichem tak, že nezasáhla životně důležité orgány.

Pravda nebo lež?

Mercedes Lakatošová, které únosci při nakládání zlomili stehenní kost, ovšem u soudu popřela, že by ji odvlekli z domu obžalovaní. Na to upozornil i její zmocněnec, advokát Oldřich Ševčík. „V době největší nenávisti vypovídala Mercedes na policii a označila šest obžalovaných, kteří ji unesli. U soudu pak tvrzení zvrátila. Největší váha výpovědi je samozřejmě před soudem. Když moje klientka vypovídala tak, že k únosu nedošlo, tak není důvod tomu nevěřit,“ upozornil Ševčík soud.

Jakmile zmocněnec řekl, že oběť není, nadzvedlo to ze židle státního zástupce. Ten nemohl „věřit vlastním uším“ a poukázal na fakt, že nikdo z obžalovaných ani svědků neví, co je pravda a co lež. „Právo je ale jen jedno. A soud se rozhoduje na základě důkazů. Lakatošová na policii nadiktovala dvanáct stran své výpovědi, v níž popisuje únos. Soud v Prostějově tak rozhodl správně,“ zdůraznil žalobce.

Krajský soud v Brně proto nepřihlédl na „jinou“ výpověď oběti a únosce odsoudil. To se nelíbilo zhruba dvaceti příbuzným, kteří seděli v soudní síni. Už při vynášení rozsudku začali na soudce pokřikovat. „To není spravedlivý rozsudek. Oni jsou nevinní,“ rozhořčila se jedna žena, kterou musela ze síně odvézt justiční stráž.

Verdikt nad šesticí olašských Romů je však pravomocný. Obžalovaní se proti němu mohou pouze dovolat k Nejvyššímu soud.

ON-LINE

14:56 - Justiční stráž vyvádí veřejnost před Justiční palác.

14:52 - Hlavní líčení končí, Romové nechtějí opustit soudní síň a vrhli se k soudci. Justiční stráž musí rozvášněné Romy od trestního senátu držet dva metry daleko.

14:51 - Justiční stráž vyvádí další Romku, která nemohla výroky soudu poslouchat. "Za co jste je poslali do vězení? Jsou nevinní!" křičela.

14:50 - Soud je toho názoru, že šestice mužů se na únosu domluvila a byla tak spolupachateli. "Není pochyb o tom, že se poškozená zdržovala s muži nedobrovolně," upozornil soud.

14:48 - Soudce musel při vynášení rozsudku uklidnit olašské Romy, kteří s verdiktem nesouhlasili. Už při rozsudku začali nadávat. Justiční stráž poté ze soudní síně odvedla ty, jejichž hlasový projev byl nejhlasitější. Výkřiky se teď ozývají před soudní síní.

14:47 - Soudci odvolacího soudu neuvěřili výpovědi Mercedes Lakatošové, která únos popřela. "Soud se opřel o prvotní výpověď poškozené. Ta jediná byla věrohodná," upozornil předseda senátu brněnského krajského soudu Vlastimír Čech. Podle něj nepostrádala prvotní výpověď logiku a byla pravdivá.

14:43 - Krajský soud v Brně zrušil rozsudek Okresního soudu v Prostějově a vynesl nové tresty. Lucián Daniš půjde do vězení na 4 roky, Sven Kotlár a Mário Kubriksi odnesli od soudu tříletý trest s podmínkou na čtyři roky. Další trojice obžalovaných dostala podmíněné tresty.

14:23 - Olašským Romům se nelíbí, že soud nechce vyslýchat Mercedes. Nesouhlas dávají najevo verbálně a dost nahlas. Justiční stráž je v jejich výpadcích musí mírnit.

14:21 - Senát odvolacího soudu vyhlásil další přestávku. Chce se poradit, poté vynese definitivní verdikt.

14:20 - Vinu na únosu popírají i další obžalovaní. Nikde jsem nebyl, nikoho jsem neunesl, tvrdí obžalovaní shodně. Mercedes Lakatošovou soud nevyslechne. Doplnění dokazování soud zamítl.

14:18 - Jeden z obžalovaných, Sven Kotlár, tvrdí, že u únosu Mercedes nebyl. "V té době jsem držel v bytě svou manželku," přiznal se Kotlár k jiném trestnému činu.

14:15 - Z listinných důkazů vyplývá, že zlomeninu stehenní kosti na pravé noze, lékaři Mercedesoperovali v nemocnici Ostrava-Poruba. Tam však byla pod falešným jménem. V nemocnici také policie Mercedes objevila, protože byla v pátrání. To vyhlásila matka dívky okamžitě poté, co ji únosci z Prostějova odvezli.

14:12 - Soud zatím o dalším dokazovaní nerozhodl, číst bude listinné důkazy.

14:00 - Soud přerušil hlavní líčení na několik minut. Bude se rozhodovat, zda výpověď Mercedes Lakatošové připustí či nikoliv.

13:55 - "Každý z nás, bez ohledu na barvu pleti, jsme si před zákonem rovni. A je jedno, že v romské komunitě je právo poněkud jiné," uzavřel státní zástupce.

13:52 - Státní zástupce odmítá "věřit svým vlastním uším". Diví se totiž tomu, co obhájci, včetně zmocněnce Lakatošové, před soudem přednesli. "Právo je jen jedno. A soud se rozhoduje na základě důkazů. Lakatošová na policii nadiktovala dvanáct stran své výpovědi, v níž popisuje únos. Soud v Prostějově rozhodl správně," zdůraznil státní zástupce. Ten navrhuje, aby odvolací soud verdikt soudu prvního stupně potvrdil.

13:48 - Ševčík soudu navrhl, aby vyslechl Mercedes Lakatošovou znovu, aby si udělal vlastní názor. "Vývoj v této kauze jde nezadržitelně dopředu. Soud by proto měl mít zájem, aby rozhodl spravedlivě. Myslím si, že vůle poškozené je taková, aby nikdo z obžalovaných nešel do vězení," upozornil Ševčík. Soudní síní se začalo nést šuškání o možném podplacení Mercedes Lakatošové, která začala po únosu mluvit jinak.

13:41 - Slovo si vzal zmocněnec poškozené Mercedes Lakatošové, Jiří Ševčík. Ševčík tvrdí, že klany mají mezi sebou nenávistný vztah. "V době největší nenávisti vypovídala Mercedes na policii a označila šest obžalovaných, kteří ji unesli. U soudu pak tvrzení zvrátila. Svého milého pak označila za pachatele, ale to nebyla pravda. Největší váha výpovědi je samozřejmě před soudem. Když moje klientka vypovídala tak, že k únosu nedošlo, tak není důvod tomu nevěřit. Není důvod trestat zde přítomné muže,"přednesl Ševčík poměrně šokující řeč.

13:39 - Jeden z šestice obžalovaných, Richard Rafael, se odvolal písemně. Soud jeho odvolání přečetl. "Se závěry soudu se neztotožňuji. Tvrzení Mercedes Lakatošové, která lhala, mě jednoznačně neusvědčuje. Stejně, jako výpověď její matky," napsal Rafael soudu. I on poprosil odvolací soud, aby ho zprostil viny.

13:36 - Všech šest obhájců se shodlo na tom, že by měl odvolací soud zprostit jejich klienty viny. Jejich závěrečné řeči se dají shrnout do několika vět. Podle advokátů nemá soud dostatek důkazů, aby mohl poslat únosce do vězení. "Pochybnosti jsou ve prospěch obžalovaného," shodli se obhájci. (latinsky In Rubio Pro Reo, pozn. autora)

13:30 - Únosci zlomili Mercedes stehenní kost. "Toto zranění si ale mohla způsobit sama. Také mohlo jít o zranění z dřívější doby," upozornil další advokát šestice únosců. Ten zároveň neopomenul poukázat na chování předsedkyně senátu prostějovského soudu, která se do televize vyjádřila, že by bylo nejlepší všechny obžalované pro nedostatek důkazů zprostit viny, ale prý nemohla rozhodovat jinak. "To je zvláštní signál veřejnosti. Proto navrhuji, aby odvolací soud zrušil rozsudek prostějovského okresního soudu a obžalované zprostil viny," dodal obhájce.

13:26 - Odvolací soud má podle obhájce Milana Kříženeckého mimořádně těžkou pozici. Mercedes totiž u soudu uvedla, že ji nikdo neunesl. Přesto soudci v Prostějově rozhodli o vině únosců. "Romské etnikum má jiné právní vědomí a své zákony. Často se u nich hodnotí ústní přiznání," poznamenal Kříženecký.

13:24 - Okresní soud v Prostějově poslal všech šest obžalovaných mužů, kteří podle obžaloby stáli za únosem Mercedes, do vězení. Všichni proti verdiktu podali odvolání, které nyní řeší brněnský krajský soud. Soudní síň zaplnily na dvě desítky příbuzných, kteří věří, že muži na lavici obžalovaných jsou nevinní.

13:17 - Obžalovaní muži nejprve odvezli Mercedes do lesíka za Prostějovem, pak do bytu, kde ji několik dní drželi v zajetí.

13:12 - S desetiminutovým zdržením začal proces s šesticí olašských Romů, kteří loni v červenci unesli Mercedes Lakatošovou. Únos byl mimořádně brutální, protože jí přitom zlomili nohu.