S úsměvem na tváři opouštěli dnes dopoledne soudní síň muži, které žaloba vinila z těžkého ublížení a pokusu o vraždu. Byť jim za postřelení pětapadesátiletého Josefa Lakatoše z Brna hrozilo až patnáctileté vězení, brněnský krajský soud jim rozdal mnohem menší tresty.

„Ladislav Daniš zvaný Beáš půjde do vězení s ostrahou na patnáct měsíců, od potrestání jeho synů Luciána s přezdívkou Čurda a Jiřího alias Čoko soud upustil. Richard Rafael známý pod přízviskem Haďma stráví ve vězení čtrnáct měsíců. Poslední obžalovaný, Ladislav Gruľo zvaný Pišun, bude muset odpracovat čtyři sta hodin veřejně prospěšných prací,“ shrnul rozsudek předseda senátu brněnského krajského soudu Jiří Stýblo.

Pětice mužů vtrhla loni v červenci do prostějovského bytu Lakatoše. Zbila ho holemi a jeden z útočníků na něho vystřelil. Spor rozpoutala Lakatošova dcera, která utekla od svého manžela Luciána. Olašští Romové z Ostravy pak chtěli po Lakatošovi, aby jim vrátil sedmdesát tisíc korun. Částku, kterou dostal za výchovu dcery.

Muž se však k vrácení peněz neměl. Proto se ho rozhodli postrašit. Nejdříve únosem Mercedes Lakatošové, pak výhrůžkami a nakonec útokem. Zabít ho ale nechtěli. „Mělo to být poslední varování,“ uvedl jeden z Olachů, který se přišel na vyhlášení rozsudku podívat spolu s dalšími desítkami příbuzných.

Kdo je střelec?

Kdo však střílel, soud neřekl. „V místnosti byla tma a dokonce ani oběť útoku neřekla, kdo střílel. Navíc přišlo do Lakatošova bytu minimálně dvanáct lidí. Na lavici obžalovaných jich usedlo jen pět. A z nich nestřílel ani jeden,“ vysvětlil Stýblo.

Slova soudce potvrzují i důkazy. Kriminalisté při podrobných expertizách zjistili, že na místě činu byly stopy střelného prachu. Na sobě je měl i Lakatoš. „Nikdo z obžalovaných ale střelný prach na sobě neměl. Jeho stopy vydrží na těle dlouho a nejde smýt. Ani kdyby se člověk myl non-stop dva dny,“ poukázal Stýblo na nesrovnalosti.

Olaši tvrdí, že skutečného střelce mají. „Už ho dokonce potrestal romský soud, který se v romštině nazývá Krisi,“ potvrdil jeden z obhájců Petr Dítě. Kdo to ale je, odmítl říct. „Jsem vázaný mlčenlivostí. I kdybych jeho jméno věděl, neřeknu ho,“ dodal Dítě tajemně.

Žalobce ovšem tvrdí, že na Lakatoše střílel Beáš. Tedy Ladislav Daniš. Tomu také hrozilo za pokus o vraždu až patnáctileté vězení. „S rozsudkem v žádném případě nesouhlasím. Proto jsem proti němu podal odvolání. V neprospěch všech obžalovaných,“ řekl státní zástupce Ivan Hrazdira po skončení hlavního líčení. Obsáhlý spis tak poputuje k Vrchnímu soudu v Olomouci.


ON-LINE:

09:33 - Jiří Daniš se práva odvolání vzdal. Stejně jako ostatní obžalovaní. Státní zástupce Ivan Hrazdira se proti verdiktu odvolal. Soud propustil z vazby Ladislava Daniše. Po skončení soudu jde domů.

09:30 - Soud nenašel u obžalovaných žádné polehčující okolnosti. K činu se nepřiznali a celý proces tvrdili, že u Lakatoše ani nebyli. Proti rozsudku se mohou obžalovaní odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci. Obžalovaní se nyní radí s obhájci.

09:26 - Luciána Daniše potrestal soud už před několika dny. A sice za únos Mercedes Lakatošové. "Dostal čtyři roky vězení s ostrahou. Proto ho senát tohoto případu už nepotrestal dalším trestem," vysvětlil soudce Jiří Stýblo.

09:22 - Útočníci vtrhli do bytu Josefa Lakatoše v noci. "Byla tma a v místnosti nebylo nic vidět. O půl čtvrté tedy nemohla oběť poznat, kdo se uvnitř nachází. Proto soud neuvěřil ani výpovědi manželky Lakatoše, která útočníky vyjmenovala," řekl soudce Stýblo.

09:18 - Soud v kauze vyslechl řady svědků. Ti však pozadí případu neobjasnili. Většinou totiž nechtěli vypovídat. Prý kvůli tomu, aby nečelili trestnímu stíhání. Soud měl tak mimořádně těžkou pozici. Musel vycházet pouze z důkazů, které předložila obžaloba.

09:05 - Soud se nyní vypořádává se znaleckými posudky, které zkoumaly věrohodnost postřeleného Lakatoše. Ten totiž u soudu vypovídal dvakrát. Poprvé tvrdil, že si na nic nepamatuje a neví, kdo ho napadl. Podruhé řekl, že už si vzpomněl a útok popsal. "Lakatoš je pro soud svědkem navýsost nevěrohodným. V jeho výpovědi nebyly nepatrné odchylky. Naopak. Navíc k soudu několikrát nepřišel. Až 23. června. Tehdy uvedl, že v tom má zmatek a neví, jestli střílel Ladislav Daniš," uvedl soudce.

08:57 - Jak a kdo Lakatoše střelil, soud za několik měsíců konání hlavního líčení nezjistil. "Znalci si nejsou jisti, zda útok probíhal tak, jak poškozený říká," uvedl soudce Jiří Stýblo. Jestliže má soud pochybnosti, jsou ve výhodě obžalovaní.

08:55 - Trestní senát konstatuje, že řada svědků, kteří vypovídali, nebyli věrohodní. "Před soudem nestál ani jeden svědek, který by neměl za sebou trestní minulost. Všichni měli v trestním rejstříku záznam. A s tím se soud musel vyrovnat," poznamenal soudce Stýblo.

08:54 - Soudce Jiří Stýblo nyní zdůvodňuje rozsudek. Za oknem jsou slyšet hluční Romové, kteří se začínají hádat. Ostravská větev znesvářeného klanu totiž s verdiktem není spokojená. Naopak Romové z Brna, kam patří i postřelený Josef Lakatoš řečený Pepičko, s rozsudkem soudu souhlasí. Názory si však vyměňují "po svém". Řvaním a nadávkami.

08:49 - Soudu se nepodařilo prokázat, že by na Josefa Lakatoše střílel Ladislav Daniš. Proto ho soud zprostil viny z pokusu vraždy a odsoudil ho "pouze" za ublížení na zdraví a porušování domovní svobody.

08:48 - Poté, co soud vynesl rozsudek, rozštěkali se na dvoře před jednací síní psi. Rodiny odsouzených mužů jsou totiž rozhořčení tím, že je soud uznal jejich vinu. "V soudní síni bude absolutní klid," pokáral předseda senátu brněnského krajského soudu Jiří Stýblo ty, kteří začali po vyhlášení rozsudku mumlat.

08:46 - Ladislav Gruľo bude muset odpracovat 400 hodin veřejně prospěšných prací. Lucián Daniš a Jiří Daniš nedostali za útok žádný trest.

08:45 - Soud vynesl rozsudek, do vězení jdou nakonec jen dva obžalovaní. Ladislav Daniš si ve vězení s ostrahou pobude 15 měsíců, Richard Rafael o měsíc méně.

08:33 - Do soudní síně vstoupili obžalovaní a několik rodinných příslušníků. Justiční stráž hlídá zbytek Olachů, kteří se do síně nedostali. Zatím jsou klidní. Střet se očekává až po vyhlášení verdiktu.