V obci byly o víkendu hody, konala se také zábava. Ve chvíli, kdy se obyvatelé bavili, někdo nadělal spoušť na náhrobcích. Podle obyvatelky Podolí žijící poblíž tamního hřbitova slyšel jeden ze sousedů kolem druhé hodiny v noci hluk. „Prý ho nenapadlo, co se děje. Kdyby věděl, že to jde zpoza hřbitovní zdi, zavolal by policii. Rámus si k tomu, co se stalo, přiřadil teprve ráno," řekla žena z Podolí, která si nepřála zveřejnit jméno.

O události informoval v pondělí před polednem policejní mluvčí Bohumil Malášek. „Zatím neznámý pachatel poškodil pět náhrobních kamenů, jednu náhrobní desku, několik květináčů a luceren se svícny," uvedl mluvčí.

Policisté přijeli na hlášení starosty v sobotu ráno. „Šli jsme kolem sedmé se synem na hřbitov a čekalo nás tam nemilé překvapení. Sklo bylo rozsypané po celém hřbitově, rozbitý byl hrob z růžového mramoru, převrácené všechny lavičky i kontejnery. Mezi hroby tekla proudem voda, kterou někdo nechal téct z pumpy," popsala první dojmy z vandalského činu správkyně hřbitova Jarmila Truksová.

Právě ona událost oznámila starostovi. Hřbitov pak policisté pro veřejnost i majitele hrobových míst zavřeli kvůli vyšetřování až do poledne. „Dělám správcovou už dvanáct let a tolik lidí jsem tam neviděla ani na dušičky. Každý nahlížel přes plot, bál se a ptal se, jak dopadl jejich rodinný hrob," řekla Truksová. Dodala, že ještě v sobotu udělali majitelé míst velký úklid hřbitova. Díky tomu už v pondělí řádění vandala připomínalo jen několik poničených svícnů.

Podle jedné z obyvatelek Podolí si dal pachatel na svém díle záležet. „Ze střepů bylo vidět, že vzal mísu z jednoho hrobu a hodil ji vší silou na další pomník," konstatovala.

Že by měla událost jakoukoliv spojitost s hody, které se o víkendu v obci konaly, tamní obyvatelé odmítají. „Chasa byla celou noc uprostřed obce, hlídala máj. Pochybuji, že by to udělal někdo z nich," vyvrátila jednu z probíraných verzí události Truksová.

Kromě hrobů poškodil pachatel také starou márnici, u níž vysklil okno a vykopl dveře. „Strhl také obložení ze stříšky budky za zdí hřbitova. Je možné, že tudy buď přišel, nebo odešel," řekla správkyně hřbitova.

KAROLÍNA PEŘESTÁ