„Čtvrtina hřbitova leží na zemi, je to vážně neuvěřitelná spoušť. Lidé jsou z toho zděšení, babičky mají slzy v očích. Někteří nadávají, jiní propadají hysterii," řekl Břeclavskému Deníku Rovnost člověk, který výsledky šíleného řádění vandalů viděl na vlastní oči.

Před hřbitovem se celé odpoledne scházejí lidé a snaží se zjistit, zda jsou jejich hroby v pořádku. Policisté některé z nich pustili k místu činu, aby se mohli podívat. Například Anna Březinová už ví, že na hrobě patřící její rodině se vandal vyřádil. „Náš mramorový kříž někdo rozlomil a shodil na zem," postěžovala si Březinová.

Jak velkou škodu neznámý pachatel způsobil zatím není jasné. Policisté přestali na hřbitov pouštět lidi, dokud neohledají místo činu. Podle dosavadních informací je poškozených přibližně dvacet hrobů.

Stopy po vandalovi našli lidé i na hřbitově v sousedních Přibicích. „Ráno jsem na hrobě našla stopu. Bylo tu několik převržených luceren a pomníčků," popsala situaci Jana Válková.

Hřbitov je nyní uzavřený. Na místě je policie a zajišťuje stopy. „Pachatelé pravděpodobně nechtěli krást a šlo pouze o vandalismus. Prověřujeme verzi, že je poblíž diskotéka, která byla v noci otevřená. Pachatelé se tam mohli opít a pak vyrazit na hřbitov," uvedla mluvčí brněnské policie Andrea Straková.

Několik pomníků je podle policie zničených i na hřbitově v sousedních Přibicích.