Buga za půl roku vykradl třicet domů převážně v Jihomoravském kraji, při jednom vloupání navíc napadl starší ženu. Odnesl si peníze a věci za jeden a půl milionu korun.

Za svůj život byl osmnáctkrát trestaný. Vždy za krádeže.

Soudce Daniel Plšek, který o případu rozhodoval, se s takovým případem recidivy za svou kariéru ještě nesetkal. „Je to rarita. Stejně jako fakt, že za půl roku jeden člověk vykrade třicet domů. Takový počet spíš odpovídá organizované skupině," podivoval se soudce.

Právě kvůli rekordnímu počtu trestů státní zástupce Ivan Hrazdira u soudu požadoval trest až šestnáct let vězení. „Takový člověk je nebezpečný pro společnost. Je v našem zájmu ho držet co nejdéle za mřížemi," poznamenal Hrazdira.

Dalších třináct let Buga přidá k pětatřiceti, které si už ve vězení odseděl. „Pokud byl tolikrát trestaný, lze předpokládat, že už se nenapraví a nezařadí zpět do společnosti," shrnul problém recidivy brněnský psycholog Jiří Brančík.

Ten tvrdí, že až Buga vězení opustí, na svobodě stejně dlouho nezůstane. „Zvykl si na pobyt za mřížemi, a proto pro něj neslouží jako trest," dodal Brančík.

Ve vězení podle něj nemusí přemýšlet nad svou budoucností. „Život za mřížemi je pro něj v mnoha ohledech jednodušší. Svobodu evidentně považuje za nebezpečnou džungli," doplnil psycholog.

Jeho slova potvrzuje Bugova minulost. Na svobodě nikdy dlouho nevydržel. Naposledy ho břeclavský soud odsoudil na pět let. „Neustále to zkouší. Buď

mu krádeže projdou, nebo ne. Nikdy se neživil poctivou prací. Umí jenom krást," prohlásil ve středu v závěrečné řeči státní zástupce Hrazdira.

Poslední dům Buga vykradl loni v září. Tehdy také napadl starší ženu. „Kamarád mi řekl, že tam mají být dva miliony korun," vysvětlil Buga.

Ženu s komplicem týral dvě hodiny. „Zachránil ji až manžel, který na zloděje vytáhl baseballovou pálku," uvedl Hrazdira. Napadená žena trpěla po napadení posttraumatickým syndromem.

Bugu našli policisté podle pachových stop, které zanechal v domech. „Kradl na jižní Moravě i za hranicemi kraje," řekl Hrazdira.

Ke krádežím se zloděj přiznal. U soudu se navíc omluvil napadené ženě i svědkovi, jehož dům také vykradl. „Mimořádně vysoký trest třináct let ve vězení jsem vynesl, protože obžalovaný opakovaně vykrádal domy, násilně napadl starší ženu v jejím domě a navzdory zákazu pobýval v České republice," ospravedlňoval rozsudek soudce Plšek.

EMA ZEZULOVÁ