Bývalý místostarosta Jiří Nesiba a radní Marián Hnát podle brněnského státního zástupce Jana Petráska v době, kdy byli v čele radnice, ovlivňovali zadávání zakázek vypsaných městskou částí. „Předem se domlouvali, kdo vyhraje," popsal Petrásek. Hrozí jim dva až osm let vězení.

Už v době, kdy je vyšetřovala policie, oba muži tvrdili, že jsou nevinní. „Neexistuje proti mně jediný důkaz. Domnívám se, že policie záměrně neověřila informace, které by moji vinu vyvrátily," reagoval na obžalobu Nesiba.

Důkazy podle Petráska ukazují, že politici se trestného činu dopustili. „Policie má k dispozici odposlechy," vysvětlil státní zástupce.

Podle něj Nesiba s Hnátem ovlivňovali veřejné zakázky na stavební úpravy. „Šlo například o dětské hřiště v židenické Krokově ulici v roce 2012," upozornil Petrásek.

Podle Nesiby se ale výběrová řízení v době, kdy působil na radnici, zlepšila. „Přispěl jsem k větší transparentnosti," poznamenal Nesiba.

On ani Hnát v loňských volbách neuspěli a z vedení radnice se přesunuli do opozice. Na úřadu ale pracuje právník Lukáš Rafaj, který je do kauzy také zapletený a čelí obvinění společně s politiky. Telefon však včera nezvedal.

Kromě něj se z obvinění zodpovídat také zástupci šesti firem Tevox, RB Bau, MIS-PS, KT Bau, R+R eko a Stavit Brno. „Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat," sdělil Brněnskému deníku Rovnost majitel a jednatel společnosti MIS-PS Tomáš Smejkal.