Zaujal mě tím, že do uličky vystrčil velký kufr. Na sobě měl košili a rifle a tvářil se úplně klidně. Stála jsem nanejvýš čtyřicet centimetrů od něj, a proto jsem dobře viděla cedulku na zavazadle. Bylo na ní napsané CA, což jak jsem později zjistila, označovalo Kalifornii. Křestní jméno se nedalo přečíst, jen příjmení. Znělo Dahlgren.

Tak popsala exkluzivně Brněnskému deníku Rovnost svoje setkání s Kevinem Dahlgrenem devětatřicetiletá žena z Brněnska. Z obav o svou bezpečnost chce zůstat v anonymitě, redakce její jméno zná. Přestože se s mladíkem setkala jen krátce, nemůže na to zapomenout. Dvacetiletý Američan je totiž obviněný z vraždy rodiny v Brně-Ivanovicích.

Žena letos dvaadvacátého května nastoupila na zastávce Antonínská do tramvaje. A v ní ji zaujal mladý cizinec. „Vystupoval na Moravském náměstí, asi deset minut před třetí odpoledne. Vypadalo to, že se rozhodl vystoupit až na poslední chvíli. Až když nastupovali lidé dovnitř, popadl kufr a vyšel ven," uvedla žena.

Když později díky fotografii na internetu zjistila, koho v tramvaji potkala, udělalo se jí špatně. I proto, že Dahlgrena potkala jen půl druhé hodiny poté, co zavraždil nejmladšího člena rodiny. „Byl to děsný pocit. I když jsem s ním jela asi jen tři minuty, myslela jsem na to dva dny v kuse. Na sobě měl košili. Stejnou, v jaké jsem ho později viděla na fotce na internetu," uvedla svědkyně.

Nechutný klid

To, co si z jízdy pamatuje, už žena popsala i policistům. „Dahlgren na fotce z facebooku vypadá tak na pětatřicet a má tmavé vlasy. V tramvaji se mi ale zdál spíše jako špinavě blond a mladý klučina. Nejvýš do pětadvaceti let," řekla.

Když se zpětně zamýšlela, zjistila, že nejvíc jí běhá mráz po zádech z Dahlgrenova klidu. „Působil na mě až nechutně klidně. Je to děsný pocit, že na člověku nic nepoznáte, ani když předtím spáchal něco takového," konstatovala svědkyně, která doufá, že Dahlgren trestu neunikne.

Žádost o vydání Američana předalo ministerstvo spravedlnosti americké ambasádě v Praze na konci minulého týdne. Informovala o tom mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Další vývoj případu teď závisí na americké justici. „Mohou si vyžádat doplnění spisu, v takovém případě jsme samozřejmě připravení spolupracovat," upozornila Čechová.

Dahlgren přijel za vzdálenými příbuznými letos v květnu. Bydlel u nich v domě v Ivanovicích a podle obvinění zavraždil matku, otce a jejich dva syny dvaadvacátého května.

Potom měl jet tramvají do centra a taxíkem odjet do Vídně. Tam nasedl na letadlo do Spojených států, hned na letišti ho tam zatkla FBI.

Podobné pocity jako svědkyně z tramvaje nejspíš zažíval i taxikář, který Američana vezl do Vídně. Deníku Rovnost se už dříve podařilo získat výpověď jeho kolegy. „Říkal, že se mladík choval normálně. Chtěl jet do Vídně, tak se domluvili na ceně. Po cestě toho prý moc nenamluvil, spíš v autě pospával. A nikomu určitě nevolal," uvedl taxikář.