Obžalovaní jsou z krádeže a poškození cizí věci. Kolesár navíc ze znásilnění, kterého se měl dopustit loni v září v Jihlavě. Za něj mu hrozí až dvanáctileté vězení. Za krádež mohou jít oba obžalovaní za mříže na deset let.Muži se do provozoven vloupávali podle obžaloby v létě a na podzim loňského roku. „Kradli hlavně na jižní Moravě, Vysočině a ve Zlínském kraji. Vloupávali se hlavně do čerpacích stanic, ale i obchodů s oblečením nebo drogerií. V Brně vykradli oba muži i jedno zlatnictví. Vzali zboží za dva a půl milionu korun," uvedla v obžalobě státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Jedné z akcí na českokrumlovsku se s nimi zúčastnil i třetí obžalovaný pětatřicetiletý Zdeněk Gottwald, kterému teď hrozí tříleté vězení. „Trojice tam poškodila zámek a mříž, ale spustila přitom alarm a utekla. Majiteli způsobila devítitisícovou škodu," řekla Doležalová. Dodala, že všechny tři muže již soudy v minulosti za krádeže potrestaly.

Gottwald se k činu přiznal. „Jeli jsme tam s Kolesárem a Růžičkou na začátku loňského listopadu. Týden poté, co mě propustili z vězení. Nevím, koho to napadlo. Dovnitř jsme se ale nedostali. Spustil alarm a my jsme odjeli," vypověděl Gottwald.

Po tomto pokusu muže zadrželi policisté. Gottwalda jen kousek od místa krádeže. Zapadl tam s autem v rozbahněné louce. Růžička s Kolesárem dojeli přes Rakousko až do Mikulova. Při prohlídce jejich auta kriminalisté našli páčidla, vysílačky a další vybavení připravené na krádež.

Na policii Gottwald nejdříve vypovídal, že mu Kolesár přiznal i další krádeže. U soudu ale otočil. „Vyšetřovatelé mě k tomu donutili. Tvrdili, že mi mohou přišít další trestné činy a já měl strach. Řekl jsem jen to, co po mě chtěli," uvedl obžalovaný.

Kolesár se k činu nepřiznal. „Nic z toho, co je v obžalobě jsem neudělal. Pachové stopy, které jsem měl nechat na místě, nic nedokazují. Vzorky mi policisté vzali špatně. Navíc jsem často půjčoval lidem oblečení, auto a další věci. Mohlo se to nějak přenést. Na záběrech z bezpečnostních kamer z místě činu je někdo úplně jiný. Je silnější, než já," prohlásil Kolesár.

Striktně odmítl i znásilnění, kterého se podle obžaloby dopustil maskovaný kuklou. „Chytil kolemjdoucí ženu a zatáhl ji do křoví. Vyhrožoval, že ji zbije a osahával ji. Pak ho vyrušilo projíždějící auto a on utekl. Žena od té doby trpí posttraumatickou stresovou poruchou," uvedla státní zástupkyně Doležalová.

Kolesár se hájil, že není násilník. „Nedokáži si představit, že bych ublížil ženě. Je to horší, než kdybych byl obžalovaný z vraždy. Usvědčuje mě hlavně biologická stopa na rukavici, která se o několik dní později našla na místě činu. To ale dokazuje jen to, že jsem ji měl na ruce. Mohla tam být náhodou," konstatoval obžalovaný.

Růžička u soudu odmítl vypovídat. Na policii se ale k některým vloupáním již dříve přiznal. „Jezdil jsem na benzinky ještě s jedním člověkem, ale neřeknu s kým. Brali jsme hlavně cigarety a alkohol. Myslím, že jsme ale nezpůsobili takovou škodu, jaká je uvedená v obžalobě. Tolik bychom toho nepobrali," vypověděl Růžička.

Hlavní líčení pokračuje v úterý, kdy předseda senátu Michael Vrtek naplánoval výslechy svědků.