Dva kamarádi nebo příbuzní se trochu opijí a začnou se hádat. V tom jeden z nich sáhne po noži a toho druhého bodne. Znovu a znovu. Pak se lekne a zraněnému zavolá pomoc. Tak na jižní Moravě vypadá nejtypičtější čin, který policisté kvalifikují jako pokus o vraždu. V první polovině roku takových případů v porovnáním s předchozími roky výrazně přibylo.

Zatímco v prvních šesti měsících loňského roku evidovali jihomoravští vyšetřovatelé čtyři vraždy, letos jich do konce června řešili čtrnáct. O dvě méně, než za celý loňský rok. „Jen jednu z nich pachatel dokončil a jeho oběť zemřela," vysvětlila mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. Policisté do statistik vražd počítají i pokusy o ně.

Podle policejního psychologa Ivana Rittiga to, že se pachatel s obětí dlouho před činem zná, nemusí znamenat, že má pak obviněný větší výčitky svědomí. „My se soustředíme hlavně na oběti trestných činů. S pachateli se setkáváme maximálně v cele, když například hrozí, že spáchají sebevraždu. To se stává velmi výjimečně. Záleží ale na osobnosti. Každý je jiný," konstatoval Rittig.

Podle policejních statistik oproti předchozím rokům mírně přibylo i násilných trestných činů. Tedy ublížení na zdraví, vydírání nebo například týrání.

Přesnou příčinou nárůstu si policisté nejsou jistí. „Vysvětlit to snad ani nejde. Je to jev, který se objevuje po celé republice. Je tedy možné, že za to může situace ve společnosti," řekla Vedrová.

Stejný názor má i brněnský psycholog Jiří Brančík. „Současná krize, která ještě nebude končit, se může promítnout do osobní situace lidí. Mají méně peněz, cítí se naštvaní. Problémy utápí v alkoholu nebo drogách," prohlásil Brančík. Někteří lidé podle něj hrubnou a mohou mít tendenci svých cílů dosáhnout násilím častěji, než jindy.

Ze statistik policie vyplývá, že vzrůstající tendenci mají jen trestné činy, při kterých pachatel užívá násilí. Celková kriminalita naopak mírně klesla, stejně jako počet krádeží.  „U nich se nám také podařilo objasnit více případů, než v předchozím roce," sdělila Vedrová.

Za vraždu v afektu hrozí pachateli až osmnáctileté vězení. Z těch letošních se Krajský soud v Brně už zabýval například případem Marka Posoldy, který v březnu pobodal hosta v hospodě v Šardicích na Hodonínsku. Zraněného zachránila jen včasná operace. „Udělal jsem to kvůli dlouhodobým sporům, a že mi vypnul jukebox," uvedl Posolda. Dostal čtrnáct let.