Kratochvila měl v říjnu roku 2007 dvěma kulkami do hlavy zastřelit svého šestatřicetiletého známého Radka Palšoviče v autě na parkovišti v centru Mikulova. Muž skončil s vážným poranění hlavy v kritickém stavu v nemocnici, téměř rok byl v kómatu. Třetího září zemřel.

Obžalovaný Kratochvila svou vinu popřel. Tvrdí, že šlo o sebevraždu. „Jsem nevinný. Nikoho jsem nezabil,“ poznamenal stručně Kratochvila.

To ale odmítá státní zástupkyně Ludmila Doležalová. „Je velice nepravděpodobné, že by se někdo, kdo se chce zabít tímto způsobem, napoprvé netrefil. Obžalovaný je součástí skupiny vyděračů, kteří měli posvíceno na peníze poškozeného,“ upozornila Doležalová.

Před soudem také vystoupily dvě znalkyně z oboru psychologie a psychiatrie, které popsaly osobnost obžalovaného Kratochvily jako jednodušší a rozumově omezenou. „Má také sklony ke lhaní,“ uvedla Hana Pánková.

Verdikt však ve středu nepadl, předsedkyně senátu Dana Kancírová po závěrečných řečech obou stran přesunula jednání na pondělní poledne.