Před deseti dny americký soud rozhodl o tom, že čeští kriminalisté předložili přesvědčivé důkazy a Dahlgren může být vydán do České republiky. O tom, jestli bude muž skutečně převezen, definitivně rozhodne ministerstvo spravedlnosti Spojených států. „Američané budou určitě zvažovat i politickou rovinu případu. Podpis ministra není jen formalitou," upozornila už dříve mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová.

Podle ní by měl úřad vydat stanovisko do dvou až tří měsíců. Kvůli nové lhůtě pro Dahlgrenova advokáta se však rozhodování ministerstva pravděpodobně protáhne.

Jestli Američané svého občana skutečně vydají do České republiky, půjde o takový první případ. „Když odmítnou, je to konečné rozhodnutí. Česká strana se nemá kam odvolat," vysvětlil ředitel tiskového odboru ministerstva spravedlnosti Robert Schuster.

Dahlgren je podezřelý, že v květnu zabil svoji sestřenici, jejího manžela a dva syny, u kterých byl na návštěvě. Policisté ho zadrželi po příletu do Spojených států.

Už při svém prvním zasedání americký soud nečekaně rozhodl o mužově vydání. Jedním z důkazů, který přesvědčil soudce, je krev obětí na Dahlgrenově oblečení. Pokud bude usvědčen, hrozí mu doživotní trest.