Dvojice se poprala na začátku září na ubytovně v Olomoucké ulici v Brně. „Obžalovaný vzal nůž a rozběhl se na svého příbuzného. Srazil ho na postel a čtyřikrát se jej pokusil bodnout v oblasti hrudníku. Muž se mu však ubránil a měl jen drobná poranění na rukou a krku," konstatovala v rozsudku předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová.

Obžalovaný se bránil, že se s bratrancem jen poprali. „Žádný nůž jsem nedržel. Nejdřív jsme se pohádali, pak na mě příbuzný skočil a dal mi tři rány do nosu. Váleli jsme se po posteli a on pak utekl na chodbu," vypověděl.

Poškozený potvrdil, že muži dal několikrát pěstí do nosu. „Dokonce mu začala téct krev. Začal si ale on. Problémy jsme měli už od začátku, co jsme se nastěhovali do Brna. Pořád se mu na mě něco nelíbilo. Že moc používám mobil, že posiluji. Neustále mi nadával," prohlásil poškozený.

Daný večer se obžalovaný vrátil na pokoj opilý. „Šéf v práci něco oslavoval, tak tam popili. Motal se po pokoji a vyčítal mi, že jsem neuklidil skvrnu na zemi, které jsem si nevšiml. Chytil mě za krk a začali jsme se prát. Přepral jsem ho. Když jsem si myslel, že se uklidnil, tak jsem se otočil. On vzal do ruky nůž a se slovy, že mě zabije na mě skočil," řekl muž.

Útočníka chytil za zápěstí a nakonec se mu podařilo utéct. „Ve společné kuchyni jsem našel muže, který mi půjčil mobil, abych zavolal policii. Pak jsem šel čekat na recepci," dodal poškozený.

Podle státního zástupce Ivana Hrazdíry se muž činem pokusil o vraždu. „Dobře věděl, že příbuzného nožem může zabít," uvedl ve své závěrečné řeči.

Předsedkyně senátu Bartošová však měla jiný názor. „Tím, že po útoku už poškozeného dál nepronásledoval, pro něj událost skončila. Kdyby ho chtěl opravdu zabít, jen tak by nepřestal," vysvětlila.

Rozsudek ještě není pravomocný. Státní zástupce i obžalovaný si proti němu mohou podat ještě odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci. Obě strany si nechaly lhůtu na rozmyšlení.