U Krajského soudu v Brně obžalovaný v pátek nebyl, protože policistům uniká už od února 2014 a stíhají ho jako uprchlíka. Soud muže poslal na sedm let do vězení. Hrozilo mu až deset let. 

Strmiska se nejdříve vydával za zaměstnance sázkové kanceláře, později vystupoval jako jednatel své vlastní společnosti.  „Je zřejmé, že pro sázkovou kancelář nepracoval. Peníze, které od lidí dostal, sázel on sám,“ uvedl dříve státní zástupce Ivan Hrazdira.

Peníze vybíral sedmadvacetiletý muž od srpna 2012 až do února 2014. „Obžalovaný musel počítat s tím, že sázky nemohou dlouhodobě přinášet zisk. Jsou tam okolnosti, které nelze předvídat a většinou bohatne sázková společnost a ne sázející. Navíc v sázkových společnostech, tak jak říkal klientům, nikdy nepracoval,“ vysvětlil rozsudek předseda senátu Miloš Žďárský.

Ilustrační foto
Podvodník obral sázkaře celkem o 70 milionů. Policii uniká přes tři roky

Kromě vězení musí Strmiska také zaplatit poškozeným dvanáct milionů korun. Zároveň dostal pětiletý zákaz podnikání a zákaz činnosti ve statutárních orgánech společností. Se zbytkem náhrady škody odkázal Žďárský poškozené na soudní řízení ve věcech občanskoprávních.

S rozhodnutím soudu není státní zástupce úplně spokojený. „Trest je mírnější než jsem navrhoval. Předpokládám, že po prostudování písemného vyhotoveného rozsudku podám kvůli trestu odvolání. Pokud jde o vinu, byly to jen drobné úpravy, které jsem i já z části navrhoval v závěrečné řeči,“ řekl Hrazdira.

Rozhodnutí není pravomocné, Strmiskova obhájkyně Soňa Švandová se na místě proti rozsudku odvolala. Podle ní se muž totiž dopustil jiného trestného činu. „Nejedná se o podvod, ale o porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ řekla dříve u soudu Švandová.

ONDŘEJ KALOUD

Na několika místech po Brně i celé České republice se objevily podivné nápisy v cizím jazyce.
Cizojazyčné vzkazy? Špatně zvolená forma. Na první pohled mě vylekaly, říká žena