Zmizení oblíbeného zvonku potvrdila i mluvčí brněnského turistického centra, které trhy organizuje, Adéla Nováková. „Letos se bohužel s podobným vandalismem setkáváme často. Právě tento konkrétní zvonek se nám ztratil už poněkolikáté, přestože je místo hlídané, “ vysvětlila Nováková.

Jen za letošek zvonek podle Novákové někdo utrhl už asi v sedmi případech. „Několikrát jsme ho našli pohozený v jiné části náměstí, dvakrát jsme ho nicméně nenašli vůbec a museli jsme pořídit nový,“ doplnila.

V pondělí brzy ráno zasahovali hasiči u sesunutého svahu v brněnské Líšni. Po havárii vody ve Velatické ulici si voda hledala jinou cestu. Spolu s břehem se sesunula i dvě auta.
Sesutý břeh si odnesl dvě auta. V brněnské Líšni v noci zasahovali hasiči

Oznámení o krádeži v pondělí odpoledne obdrželi brněnští strážníci. „Zabýváme se tím. Hlídky se na tato místa běžně zaměřují a všímají si všech prvků na trzích, když je kontrolují,“ ujistil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

To v minulých letech byla situace na trzích horší. „Řešili jsme řadu případů krádeží zvířat z betlému a ničení soch. Někdo dokonce v předchozích letech sežehl tvář jezulátku. Všechny pachatele se nám nakonec podařilo dopadnout. Letos je situace zatím klidná, možná pomohl i přesun betlému na Dominikánské náměstí, kde je lépe viditelný,“ dodal Ghanem.

Kromě zvonku se letos podle Novákové zatím z vánočních trhů neztratilo nic.

Malba ve vnitřním traktu v ulici Václavská
Pouliční malby zdobí Brno. Hranice s vandalismem je ale tenká