U případu svědčila i brněnská právnička a současně také bývalá Kudličkova manželka Marie Karasová. „Rozvedli jsme se před třemi lety. Poté přišli policisté. Vyžádali si doklady o tom, jak jsme přišli k majetku v Rebešovicích na Brněnsku. Zjistila jsem, že solární panely platil z účtů, o kterých jsem ani nevěděla," podotkla Karasová.

Podle ní Kudlička, který mimo jiné působil i jako ekonomický náměstek ve Fakultní nemocnici u svaté Anny, při správě domova důchodců mezi lety 2009 až 2013 upřednostňoval při rekonstrukcích určité firmy. Za to bral úplatky. „Těch oprav bylo podle zkušeností z mé čtyřicetileté právní praxe až příliš. Nyní mě pohoršuje, jak si vždy stěžoval, že domov nemá peníze. Přitom bral z těch, které byly pro důchodce. Je to nemorální a podlé, velmi se za něj stydím," posteskla si žena. Podle ní šlo dokonce o víc než zmiňovaných pět milionů korun.

Že Kudlička využíval peníze určené pro domov, potvrdil i další zdroj, který si však nepřál zveřejnit jméno. „S novou manželkou si koupil pozemek a dům u rybníka Suchý na Blanensku, byt na Renneské třídě v Brně, auto a drahé dovolené na Kajmanských ostrovech nebo v Thajsku," řekl.

Deník Rovnost Kudličku požádal o reakci. Ten slíbil, že se vyjádří později. Nakonec se ale ozval jen jeho obhájce Martin Klimo a vyjádření odmítl. „Vzhledem k tomu, že můj klient před soudem nevypovídal, nemohu v tuto chvíli poskytnout jakýkoliv komentář," uvedl pouze Klimo.

Podle informací Deníku Rovnost se policisté při vyšetřování kauzy před dvěma lety zaměřili na domovní prohlídky. V domově důchodců navíc zabavili dokumenty a odnesli si také počítače. Právě sociální zařízení ve Věstonické ulici se do soudního řízení zapojilo a žádá náhradu škody. „Výši trestu si netroufám hodnotit. Přesto doufám, že se nám peníze vrátí," poznamenal současný ředitel domova Rudolf Nytl. Kudlička však kromě podmínky dostal jen peněžitý trest.

Při posledním rozdělování krajských dotací na sociální služby dostal domov důchodců šestou nejvyšší částku na jižní Moravě. Téměř sedmnáct milionů korun. „Tento případ ale při jejich rozdělování nehrál roli. Kudlička v něm už nepracuje," poznamenal náměstek hejtmana Marek Šlapal.

O případu nevěděl ani tehdejší náměstek brněnského primátora pro sociální oblast a současný radní Daniel Rychnovský. „Překvapuje mě to. Kudlička byl introvert a uzavřený muž," řekl.

To potvrdil také starosta městské části Žabovřesky Pavel Tyralík, kde bývalý šéf domova kandidoval v posledních komunálních volbách za sociální demokracii. Předtím byl zastupitel v Rebešovicích. „Na naší kandidátce byl však na posledních místech. Nikdy bych do něj nic takového neřekl," reagoval Tyralík.

Jen jeden den

Na případu je zarážející i fakt, že rozsudek navíc padl za jeden den soudního řízení a Kudlička se k němu vůbec nedostavil. „Je otázka, jak na trest zareaguje státní zástupce. Protože zjevně chybí důkaz o zpronevěře nebo krádeži, nemusí ani způsobenou škodu nahradit. V uvozovkách jen špatně hospodařil. Tak rychlé řízení ale není výjimečné ani u větších kauz, pokud s tím tedy obě strany souhlasí," zhodnotil advokát Richard Novák.

Kauza má i vedlejší rovinu. Jak před třinácti lety informoval deník Blesk, pracovnice z domova si v roce 2002 stěžovaly na chování staniční sestry Hany Hájkové, což je současná manželka Kudličky. Ta měla budit kvůli výběru peněz na léky spící důchodce, kterým dokonce podle svědků někdy vytrhávala peněženky z rukou. „Pokud si na ni někdo stěžuje, nebo jí něco řekne, udělá z něj blázna a volá psychiatra," uvedla tehdy jedna ze sester Dana Kučerovská.