Dvaadvacetiletý Martin Spurný bude ve vězení jedenáct let a o dva roky mladší Kamil Procházka stráví za mřížemi ještě o rok a půl víc. Trest si navíc odpykají ve věznici se zvýšenou ostrahou. Ve čtvrtek o tom rozhodl Krajský soud v Brně.

„Zabitého bezdomovce napadli zcela bezdůvodně. Útok byl navíc neobvykle brutální, s jasným úmyslem muže těžce zranit,“ vysvětlila rozsudek soudkyně Jaroslava Bartošová. Oběma mužům přitom hrozil trest od deseti do patnácti let.

Spurného zachránil před vyšším trestem fakt, že zatím nebyl trestán a nebyl ani iniciátorem celého útoku. „Kamil Procházka se sice přiznal, což je polehčující okolnost, na druhé straně už byl ale dvakrát trestán. Předpokládám, že takováhle délka trestu splní svůj účel,“ dodala soudkyně.

S rozsudky nejsou spokojeni právníci obou mladíků. „Myslím, že můj klient měl být zproštěn obžaloby. V obžalobě jsou totiž procesní chyby,“ ujasnil svůj postoj obhájce Spurného Vladimír Partl.

Ivana Kremplová, která zastupuje Kamila Procházku, si také představovala mírnější trest. „Myslím, že můj klient neměl dostat víc než deset let. Už vzhledem k jeho věku. Navíc je tu velká možnost, že polepší,“ řekla Kremplová.

To že byli mladíci při činu opilí jim nakonec u soudu nepomohlo. Soudní znalci se totiž shodli na tom, že alkohol nebyl rozhodujícím faktorem, proč mladíci bezdomovce napadli. „Oba muži mají silné sklony k arogantnímu a agresivnímu chování. To se promítlo i v jejich útoku na Václava Ondrucha,“ uvedla Bartošová.

Zatímco Spurný se u soudu vyjadřovat nechtěl, jeho společník svého činu litoval. „To, co se stalo je neodpustitelné a nepřijatelné. Kdyby to šlo, vrátil bych vše zpět,“ prohlásil Procházka.

Nakolik lze jeho slovům věřit je ovšem nejisté. „Procházka má sklon ke lhaní, hlavně když ví, že mu to může pomoct,“ řekl u přelíčení soudní znalec Jiří Mezník.

Incident se stal posledního srpna loňského roku. Oba mladíci se vraceli z bystrckého non-stopu, když je oslovil osmačtyřicetiletý bezdomovec. Ten chtěl po mužích peníze. Mladíci mu je odmítli dát a s bezdomovcem se pohádali. Když od nich osmačtyřicetiletý muž odcházel, Procházka se za ním rozběhl a podrazil mu nohy. Poté ho odtáhl mezi kamiony, kde ho svlékl do naha a začal ho bít. Spurný se k němu přidal a začal do klečícího muže kopat. Přestali v momentě, kdy zaslechli houkačky strážníků.

Napadený muž byl převezen do nemocnice, kde za necelé dva týdny zemřel.

Jan Němec