Kincl loni v červenci osmi ranami nožem usmrtil svou o osm let starší družku před svým domem v Krhovicích na Znojemsku, když si s kamarádkou přijela pro dcery.

Podle senátu se tak dopustil trestného činu vraždy s rozmyslem. „Neshledali jsme, že by jednal v afektu. To by jí například udeřil rukou, nebo tím co by měl zrovna po ruce. On šel ale do domu pro nůž, kterým poté zaútočil. Proto jsme čin nemohli posuzovat jako prostou vraždu," vysvětlil Plšek.

Soud tak potvrdil verzi, kterou přednesl již v obžalobě státní zástupce Ivan Hrazdira. Podle něj a výpovědí svědků měl Kincl nůž u sebe hned po příjezdu ženy. „Ukázal jí ho, poté ho ale odložil. Po chvíli vešel do domu, kde si vzal jiný nůž a vyběhl ven, kde žena čekala na děti. Snažila se před ním schovat do auta. On ji z něho ale vytáhl a poté osmkrát bodl. Na následky zranění žena při převozu do nemocnice zemřela," popsal čin žalobce s tím, že podle něj muž jednal naprosto úmyslně.

S tímto tvrzením ale nesouhlasila obhájkyně Kincla Lydie Lamáčková. „Muž jednal impulzivně, bez předchozího rozmyslu. Nůž si vzal, aby si zvýšil sebevědomí při komunikaci se ženou, která ho téměř patnáct let psychicky týrala. Měl strach, že ho chce připravit o děti, které miloval a které ho zbožňovaly," popsala obhájkyně.

Předseda senátu Plšek ale odvětil, že důkazy ani svědci nepotvrdili, že by muže družka skutečně týrala. „I když pravděpodobně měli se ženou určité problémy, nemůžeme tolerovat to, jak se je rozhodl řešit," zdůraznil Plšek.

Podle žalobce se muž k tomu, co udělal nedokáže postavit čelem a stále hledá vinu u někoho jiného. To Kincl potvrdil v závěrečném vyjádření. „Cítím se jako oběť, ale vím, že jsem se na smrti družky podílel," přiznal Kincl s tím, že je mu to líto a chtěl by se co nejdřív vrátit k dětem.

Z toho důvodu se hned po vynesení rozsudku prostřednictvím obhájkyně odvolal. „Podle nás senát krajského soudu špatně vyhodnotil znalecké posudky. Doufám, že docílíme toho, aby soud případ posoudil jako prostou vraždu a trest snížil pod spodní hranici," vyjádřila se po jednání Lamáčková.