Rvačka se odehrála loni v lednu v brněnské bowlingové herně na Makovského náměstí. „Kolem druhé hodiny v noci napadl Roháček devětatřicetiletého muže. Nejdřív do něho strčil a pak ho praštil půllitrem. Když muž spadl na kolena, tak ho ještě skopl," popsala útok v obžalobě státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Muž při napadení utrpěl lehká tržná poranění v obličeji a na hlavě. „Soudní znalkyně z oboru lékařství ale uvedla, že takovýmto útokem mohl obžalovaný způsobit napadenému zranění opravdu vážná. Musíme proto jeho čin kvalifikovat jako pokus o těžké ublížení na zdraví," vyjádřil se k rozsudku předseda senátu Krajského soudu v Brně Miloš Žďárský.

Mladíkovi za napadení a výtržnictví v herně hrozil až dvanáctiletý trest. „Potrestali jsme ho trestem při spodní hranici trestní sazby i přesto, že jsou v jeho případě dvě přitěžující okolnosti," uvedl Žďárský.

Roháček totiž před soudem za ublížení na zdraví v minulosti již stanul. „Jako mladistvého ho Městský soud v Brně pro mladistvé odsoudil k osmnácti měsícům za to, že v roce 2005 bodl do zad muže. Přibližně o rok později nožem zaútočil na další oběť," sdělil předseda senátu.

Obžalovaný se k lednovému řádění v herně přiznal. Nedokázal ale říct, proč muže sklenicí napadl. „Vůbec nevím, co to do mě vjelo. Moc si to nepamatuji, byl jsem opilý. Něco se mi vybavilo, až když jsem viděl kamerový záznam z hospody," řekl soudu.

Podle soudních znalců ale ani množství alkoholu, které Roháček podle svého tvrzení vypil, nemohlo způsobit, že by nevěděl, co může svým jednáním způsobit.

Roháček poté uvedl, že mu muž zastoupil cestu, když šel na pomoc kamarádovi. „Kamarád se u jednoho stolu s někým dohadoval, tak jsem šel za ním. Tento člověk mi ale zastoupil cestu a schválně mi bránil v tom, abych prošel. Asi si myslel, že se jdu porvat. V plánu jsem to ale neměl," popisoval Roháček.

Napadený muž skončil po útoku v péči lékařů. „Kvůli zranění nebyl schopen pět až šest dní chodit do práce a vést normální život," sdělila státní zástupkyně.

Poškozený po Roháčkovi požaduje zaplacení odškodného ve výši dvacet tisíc korun. „Prostřednictvím obhájce jsem se s ním již domluvil, že mu tuto částku budu splácet formou měsíčních splátek. Poškozenému jsem se také za své jednání již omluvil," řekl Roháček soudu.

Podle žalobkyně měl ale obžalovaný začít napravovat své chyby mnohem dřív. „Incident se stal před více než rokem. Obžalovaný si za tu dobu nebyl ani schopný najít práci, aby vůbec získal prostředky, ze kterých by mohl splácet. Za celý rok nebyl schopný poškozenému zaplatit ani část odškodného," upozornila Eichlerová.

Obžalovaný se snažil obměkčit soud tvrzením, že si již práci našel a rozhodl se, že přestane pít alkohol. „Dva týdny pracuji ve stavební firmě jako dělník. Od tohoto nešťastného incidentu již nepiji alkohol, " vyjádřil se Roháček.

To ale neobměkčilo státní zástupkyni. V závěrečné řeči navrhla za pokus těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví trest odnětí svobody na minimálně pět let. Senát soudu jí dal za pravdu a Roháčka poslal na šest let do věznice s ostrahou. „Pokud by obžalovaný zaútočil na poškozeného rukou, mohl by být útok posuzován pouze jak ublížení na zdraví, ne pokus o těžké ublížení na zdraví," dodal předseda senátu Žďárský.

Roháček se prostřednictvím svého obhájce na místě proti rozhodnutí soudu odvolal.