Rozsudek si obžalovaný muž přišel vyslechnout evidentně po flámu. Skrýval se za černými brýlemi a několikrát slovně napadl přítomné novináře. „Klienta jsem potkal až před soudní budovou. Je v takovém stavu údajně proto, že očekával hodně negativní rozhodnutí," okomentoval situaci jeho advokát Karel Schelle.

Novák se nesouhlasně vyjadřoval také při soudním líčení. Soudce ho několikrát vyzval, aby mlčel. Když s hlasitými poznámkami nepřestal, líčení na pět minut přerušil. „Ráno jsem vstal a řekl jsem si, že zabiju šest lidí. Takový nesmysl," rozčiloval se Novák při odchodu ze soudní síně.

Novák má nyní lhůtu osm dní, pokud chce podat odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci. Státní zástupkyně Iveta Eichlerová je s rozsudkem spokojená. „S ohledem na okolnosti se už v přípravném řízení předpokládalo, že by případ mohl být posuzován i jako pokus o vraždu," sdělila. Přitěžující okolností byl pro obžalovaného úmysl a to, že od nehody ujel.

Jde zřejmě o dosud nejvyšší trest za vytlačování auta z vozovky agresivním řidičem. Brněnský právník Richard Novák jej považuje za poměrně přísný. „Myslím, že je to i kvůli prevenci. Je to signál lidem, aby se na silnicích chovali ukázněně," poznamenal.

Právník dodal, že se s případy agresivních řidičů v poslední době setkává stále častěji. „Nejčastěji jde o nedodržování silničních pravidel a překračování povolené rychlosti," upřesnil. Důvod vidí v přenášení agresivity, kterou řidiči pociťují v běžném životě, za volant auta.

Případ řidiče jaguaru by hodnotil spíše jako pokus o těžké ublížení na zdraví. „Nehodu mohl zavinit s úmyslem a věděl, co se může stát, ale nikoho zabít asi nechtěl," podotkl právník.

Agresivity na silnicích si jsou vědomi i řidiči. „Setkal jsem se už s vybržďováním nebo nedodržováním bezpečné vzdálenosti," potvrdil Richard Němec z Brna. Profesionální řidič doplnil, že v takových případech raději sám zpomalí, než aby se nechal ohrozit neukázněným řidičem.

Němec také dodal, že si všímá, jak lidé mění své chování za volantem. „Je to individuální, ale častěji jde bohužel o změnu k horšímu," poukázal.

Havárii v brněnské Žabovřeské ulici před dvěma lety předcházela ostrá hádka mezi řidiči obou aut, která stála v koloně. „Sprostě nám nadával a vyzýval nás, ať se s ním jdeme poprat," vypovídal u soudu jeden z mužů, kteří cestovali v dodávce značky Ford.

Obžalovaný Novák se hájil tím, že se nepohodl s přítelkyní a jel si za ní spor vyříkat. „Nedával jsem moc pozor na řízení a mohl jsem sjet do vedlejšího pruhu. Nikomu jsem ale úmyslně ublížit nechtěl," prohlásil u soudu.

Právě úmysl sehrál v případu důležitou roli. Znalec z oboru příčin dopravních nehod Jiří Meduna u soudu uvedl, že Novotný mohl před nárazem dodávku vidět. „Mohl nehodě předejít, kdyby neodbočoval a pokračoval plynule v jízdě," okomentoval osudný manévr, kdy s jaguarem vybočil a vytlačil tak dodávku na svodidla.

Novák se v průběhu celého soudu bránil, že se pouze snažil dostat do rychlejšího pruhu. To, že možná způsobil nehodu, si uvědomil až dorazil za přítelkyní.

KATEŘINA IŠTVANOVÁ