Poranění naštěstí nejsou závažná, jde o povrchové zranění hlavy a pohmoždění páteře, lékař nicméně zdravotníkovi doporučil klid na lůžku,“ přiblížila mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Doplnila, že k napadení záchranné zdravotnické služby v poslední době dochází opakovaně, útoky jsou přitom často spojeny s užíváním návykových látek. „Naši zdravotníci jsou kvůli tomu často vystaveni nebezpečným situacím, které musí umět zvládnout. Nejčastěji se potýkáme s vulgarismy, kopáním, škrábáním, ale i kousáním či pliváním,“ přiblížila Bothová.

Zloděj. Ilustrační foto.
V domech na Brněnsku řádí zloději. Kradou rybářské vybavení i plynové kotle

Záchranáři se v takových situacích snaží zejména předejít vyhrocení situace, uklidnit pacienta nebo jeho okolí. „Hledají cestu, jak se v klidu domluvit. Pokud však ke konfliktu přece jen dojde, mohou zvolit adekvátní sebeobranu, nebo se zavřít do sanitky. Útočník - někdy je jich i více - sice pak často do našeho vozu bouchá a kope, ale posádka je v relativním bezpečí. Zatímco záchranáři vyjíždí, aby pacientovi pomohli, sami se pak často musí bránit," nechápe mluvčí.