Zadeh zpochybnil svědectví hlavního svědka Petra Pfeifera, které jediné prý potvrzuje jeho zapojení do trestné činnosti. „Přiznal se ke všemu, z čeho jsem nyní obžalován já, takže je zřejmé, že jsem jen nastrčený náhradní viník," prohlásil Zadeh.

Pfeifer si od Zadeha údajně v květnu 2012 vypůjčil čtyři a půl milionu korun, které mu má dosud dlužit. To je podle Zadeha nejspíš jeden z důvodů, proč se Pfeifer snaží celou věc hodit na něho. „Pfeifer se k trestné činnosti přiznal, přesto není vůbec obžalován a jen svědčí, to je zvláštní," okomentoval okolnosti případu John Bok. Ten je předsedou spolku Šalamoun, který se přes dvacet let věnuje stížnostem obviněných na postupy orgánů činných v trestním řízení.

Zadeh označil celé své stíhání za zločinecké spolčení. Odkázal na údajně zmizelé důkazy o Pfeiferově vině a další pohřešované šanony s důkazy. „Soudce Novotný je bohužel pomocník obžaloby a manipuluje s důkazy. Není nestranný soudce," uvedl Zadeh.

Na jeho slova soudce nechtěl reagovat. „S ohledem na probíhající řízení a zajištění nestrannosti rozhodování nebudeme záležitost komentovat," řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová.

Další věc, na kterou si Zadeh stěžuje, jsou okolnosti vazby. „Obžalovaný nebyl seznámen s důkazy, na jejichž základě na něho byla uvalena vazba. To je jednoznačné porušení zásady rovnosti zbraní," podotkla Zadehova obhájkyně Alena Kojzarová.

Ve vazbě strávil Zadeh dva roky, po třech měsících ale mělo dojít k přezkoumání důvodů k pokračování vazby. „Měl jsem být propuštěn? Proč k tomu nedošlo? Na základě mého původu prý hrozilo, že uteču. To je nepřípustné," poznamenal Zadeh.

Ve věci už podal trestní oznámení za zneužití pravomoci úřední osoby na státního zástupce Jiřího Kadlece. Zahrnul do něj i státního zástupce Aleše Sosíka a soudce Novotného. Tomu také vyčítá, že prodlužoval vyčíslení kauce pro jeho propuštění z vazby a nakonec ji stanovil na rekordních sto padesát milionů korun.

V úterý začíná hlavní líčení a Zadehovi hrozí třináctileté vězení.

MARTIN VÉRTEŠI