Kauci stanovil soud minulé úterý. Zadeh měl do nedělní půlnoci možnost podat proti ní stížnost. Protože tak učinil, lze předpokládat, že požadovaných sto milionů korun na účet soudu v termínu, který byl stanovený do 16. října, nesloží.

Cizinec je stíhán za rozsáhlé daňové úniky se škodou 2,5 miliardy korun. Jeho advokát Pavel Čapčuch v uplynulých dnech řekl, že kauce stanovená soudem je nepřiměřeně vysoká.

Čapčuch nabízel za Zadehovo propuštění 40 milionů korun, které by za cizince složili jeho blízcí. Dále upozorňoval soud na to, že pokud by se k tomu zohlednil Íráncův majetek, který zajistila policie, šlo by částku mezi 110 až 130 miliony korun.

Soud v úterý zamítl žádost Zadeha o propuštění z vazby. Soud nepřijal ani nabídku záruky důvěryhodných osob za Zadeha a také nepřijal nabídku dohledu probačního úředníka nad cizincem, pokud by byl propuštěný na svobodu. Místo toho stanovil kauci.

Na objasňování Zadehovy kauzy pracují podle informací ČTK specialisté z policejního útvaru pro boj s korupcí a finanční kriminalitou. Zadeh je podezřelý z toho, že byl organizátorem podvodů s pohonnými látkami, které přivážel do ČR ze Slovinska a Německa. Škoda se odhaduje na 2,5 miliardy korun.