Podnět policii dala radnice Brna-středu. Lidé z ní si všimli, že na webu visí zápisy z jednání zastupitelstva a rady z posledního roku bez začerněných osobních údajů. „Několik týdnů tam byly k nalezení neanonymizované. Tedy s konkrétními jmény, daty narození nebo adresami," poukázal tajemník Brna-středu Petr Štika.

Kromě toho, že úřad vyzval majitele webu Brněnské Palermo zápisy stáhnout, předal případ kriminalistům a podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Ti se nyní případem zabývají. „Na web mohl zápisy vložit klidně i někdo jiný než majitel domény," poznamenal radní Brna-středu pro legislativu a informatiku Svatopluk Bartík z hnutí Žít Brno.

Dodal, že vedení radnice současnou podobu stránek s uvedenými osobními údaji pro jistotu archivovalo. „Pravost záznamu jsme si nechali potvrdit notářem," řekl Bartík. Případ předal tajemník Štikal také Úřadu pro ochranu osobních dat.

Přímo Zechmeister se k problému nechtěl vyjadřovat, dokud případ šetří policie. Vysvětlení neposkytl ani ostatním zastupitelům na jejich středečním jednání. „Jde o politický boj a programovou kriminalizaci strany. Tajemník mě jako majitele webové stránky vyzval, abych z Brněnského Palerma stáhl veškeré zápisy z jednání rady i zastupitelstva. A to jsem taky udělal," sdělil jen.

Pokud se vina prokáže, hrozí mu podle brněnského právníka Richarda Nováka pokuta kolem sto tisíc. „Otázkou však zůstává, jestli se policistům podaří prokázat, kdo dokumenty na webovou stránku vložil," doplnil.

Radní Bartík prohlásil, že pokud se Zechmeisterova vina prokáže, vyzve jej k rezignaci na funkci zastupitele. Ten to ale nemá v plánu. „O konci v zastupitelstvu jsem vůbec nepřemýšlel," řekl Zechmeister.

Podle šéfa brněnských sociálních demokratů Olivera Pospíšila není důvod přemýšlet ani o jeho možném konci ve straně. „Vnímám to jako snahu donutit radnici k transparentnosti. Jednal v dobré vůli, určitě se nechtěl dostat do rozporu se zákonem," bránil zastupitele Pospíšil.