Ačkoliv měl Štefanik čerstvě odkroucených pět a půl léta za násilný trestný čin a loupež, nebránilo mu to v dalším páchání zločinů. Loni v březnu si obstaral padělky tří stokorun a jedné padesátikoruny. Padělky se pokusil udat ve Znojmě buď sám nebo prostřednictvím svých kumpánů.

S výrobou si velkou práci nedělal a vystačil si s barevnou tiskárnou. Rub a líc bankovek jednoduše slepil dohromady. Jediný kdo bankovky přijal a nevšiml si jejich neplatnosti, byl zaměstnanec restaurace Huan Van Nguyen. „Když přišla policie a odvedla je, jeden ze zákazníků mi řekl, že se jedná o padělky. Zkontroloval jsem tržbu a našel dvě falešné stokoruny,“ řekl u soudu Nguyen, který bankovky předal policii.

Na rozdíl od Nguyena soud neuvěřil výpovědi Daniela Siváka, který vypovídal úplně jinak než při výslechu. „Kupovali jsme víno a Standa říkal, že to zaplatí,“ řekl Sivák jednu z mála hodnověrných informací. Sedmnáctiletému Standovi dal falešnou stokorunu podle soudu Štefanik.

Podle soudu pokladní v supermarketu poznala falešnou bankovku a zavolala policii. Policisté na místě zadrželi mladíka, který platil a vyzvali Štefanika, aby zůstal na místě, že si pro něj a jeho kamarády přijedou. „Odešli do restaurace, kde si je vyzvedla policie. Nguyen netušil proč policie přišla a až když mu to zákazník řekl, zkontroloval tržbu,“ řekl předseda senátu brněnského krajského soudu Daniel Plšek.

Štefanik se hájil tím, že v podniku pracoval jako vyhazovač. „Svědomí by mi nedalo spát, byl jsem rád, že tam můžu pracovat. Jsem nevinný,“ sdělil soudu ve své závěrečné řeči Štefanik. Nebylo mu to však nic platné a soud ho odsoudil. Štefanik se po vynesení rozsudku odvolal.

ONDŘEJ PRÁŠIL