Podezřelého dvacetiletého Lukáše Minaříka z Žebětína zadrželi slovenští policisté ve čtvrtek odpoledne na základě českého zatykače v Martině. Za pokus o vraždu mu hrozí až dvacet let vězení. Jihomoravští kriminalisté ho podezřívají nejen ze střelby, ale i následné loupeže ve večerce v brněnské Bystrci.

Zadržení bylo podle šéfa jihomoravských kriminalistů Antonína Hrdličky pro Minaříka nečekané. „Byl překvapený, nijak se nebránil. Při zadržení na ulici nebyl ozbrojený. Zbraň jsme našli na jiném místě na Slovensku. Momentálně však nemůžu komentovat, kde přesně to bylo," uvedl Hrdlička.

Už však ví, kde střelec ke zbrani přišel. Ukradl ji spolu s náboji otci z trezoru v domě. „Muž ji vlastnil legálně, měl na ni zbrojní průkaz, na rozdíl od podezřelého," uvedl jihomoravský kriminalista.

Podezřelý je nyní v cele na Slovensku. „Jeho předání do České republiky potrvá nanejvýš několik týdnů," informoval Hrdlička. Zároveň dodal, že motiv jeho činů zatím kriminalisté neznají.

Ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil uvedl, že postřelený řidič v pondělí neutrpěl vážnější zranění. „Střelci se naštěstí nepodařilo zasáhnout hlavu, na kterou mířil. Okamžitě po výstřelu řidič dupl na plyn a ujel směrem k Žebětínu," řekl Tržil.

Dodal, že zraněný důchodce sjel necelých tři sta metrů z kopce dolů. Pak zastavil, otevřel dveře svého auta a začal volat o pomoc. „Slyšeli ho místní a ihned zavolali záchrannou službu a policii. Nyní už je poškozený propuštěný z nemocnice a je v domácím léčení," sdělil jihomoravský policejní ředitel.

Minařík se podle něho vzápětí snažil zastavit další projíždějící auto. „Poté, co lidé v autě spatřili maskovaného mladíka se zbraní, nezastavili, a ujeli pryč," uvedl Tržil.

Několik desítek minut po střelbě dostali v pondělí policisté oznámení o přepadení večerky v nedaleké Bystrci. „Popis útočníka se shodoval s tím, jak maskovaného muže popsal zraněný řidič. Druhý den ráno se kriminalistům podařilo určit totožnost podezřelého. Jeho fotografie se ihned objevila v médiích," dodal ředitel jihomoravských policistů.

V tu dobu už Minaříka hledala desítka strážců zákona, psovodi i vrtulník. „V souvislosti s pátráním jsme prohledali rozlehlé okolí, lesy a vyslechli stovky lidí. Byli to jeho příbuzní, kamarádi, ale i známí, s nimiž měl kontakt přes sociální síť facebook. Podařilo se nám zjistit, že by se měl zdržovat někde na Slovensku. To se potvrdilo," konstatoval Tržil.

Dodal, že by chtěl poděkovat lidem, kteří se policistům snažili pomoct a dávali tipy, kde by se mohl hledaný zdržovat. „Velký dík patří také slovenským kolegům za příkladnou spolupráci," uvedl ředitel.

Mladík je stíhaný za pokus o vraždu, loupež, nebezpečné vyhrožování, krádež a nedovolené ozbrojování. „K tomu, jak se do zahraničí dostal, kde po dobu útěku pobýval a zda měl v Martině příbuzné či známé, zatím nemáme žádné bližší informace. Vše zjistíme až při následném výslechu podezřelého v České republice," informovala jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Střelci Minaříkovi hrozí až dvacet let vězení

Brno – Nezaměstnaný, hodně času strávil hraním počítačových her a před pár lety ho policisté přistihli, že má u sebe marihuanu. Tak v pátek popsal šéf jihomoravských kriminalistů Antonín Hrdlička zadrženého dvacetiletého Lukáše Minaříka, kterého podezřívají z pondělní střelby po projíždějícím autě v brněnském Žebětíně a následného vyloupení večerky v nedaleké Bystrci.

Střelec, který dosáhl středoškolského vzdělání, je od čtvrtečního odpoledne v cele na Slovensku. „Policisté ho totiž zadrželi v Martině na Slovensku. Pokud bude Minařík s předáním do České republiky souhlasit, bude tady do deseti dní. Pokud však bude proti, může to trvat i několik týdnů. Za pokus o vraždu mu hrozí až dvacet let vězení," doplnil Hrdlička.

Motiv jeho činů není stále známý. „Výslech provedeme, až se dostane k nám do vlasti. Psychiatři budou také vyšetřovat, zda netrpí nějakou duševní poruchou," informoval ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil.