„Původní rozsudek jsme zrušili a znovu ho vyslovili. Brněnský soud čin kvalifikoval jako vraždu s rozmyslem. Máme však za to, že to bylo spíše v afektu. Trest ale platí," informoval mluvčí olomouckého soudu Petr Angyalossy.

Obžalovaná podle verdiktu brněnského soudu loni v květnu ve svém bytě po sedmé hodině odpoledne držela svého syna ve výšce ramen. Potom kojence úmyslně hodila na zem. „Následně ho bez zajištění lékařské pomoci uložila ke spánku. Dítě utrpělo úrazový otok mozku a přibližně v jedenáct hodin večer na následky zranění zemřelo," konstatovala soudkyně Dana Kancírová.

Žena podle ní věděla, že dítě je bezbranné, a že ho může svým jednáním zabít. V odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu uvedla, že vinu obžalované potvrdily výpovědi svědků i znalecké posudky.

Devětatřicetiletá matka se původně k činu doznala. V červnu uvedla, že svého syna na zem opravdu hodila. Později ale svou výpověď změnila a začala tvrdit, že byla opilá a událost si nepamatuje. „Vůbec nevím, co a kde se mu stalo. Kdybych o úrazu věděla, ihned bych ho řešila. Zjistila jsem to ale až ráno," řekla soudu žena. Dodala, že kojence se pokusila oživovat a zavolala záchranku. Bylo pozdě.

Týden před činem si už dříve několikrát trestaná žena vyslechla odsuzující rozsudek za týrání své nezletilé dcery. Podle soudu obžalovaná nechtěla, aby její syn, poté co ona nastoupí do vězení, zůstal v rukou sociálních pracovnic. „Když ho nebude mít ona, nebude ho mít nikdo," popsala ženino myšlení Kancírová.