Začátkem července oznámil špatné zacházení se psy jeden z pejskařů Lukáš Mikulášek na policii. „Malého pitbula jsem jí věnoval začátkem června. Věřil jsem, že se o něho dobře postará. O měsíc později jsem zjistil, že je v útulku. Za pár týdnů ztratil přes pět kilogramů, byl pohublý a nežil u ženy v dobrých podmínkách. Vše jsem okamžitě šel nahlásit na policii jako týrání zvířat," uvedl muž.

Policisté potvrdili, že se případem zabývají. Vyšetřování je však podle nich ještě na začátku, proto nechtějí žádné podrobnosti zveřejňovat.

Týrání zvířat není v kraji výjimečné. Předloni řešili policisté sedm případů, loni pět, letos do konce května dva. Pachatelům přitom hrozí vysoké tresty. „Kdo se týrání dopustí na větším počtu zvířat a je to zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem, tomu hrozí až pětileté vězení," uvedla jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Dodala, že strážci zákona se nejčastěji setkávají právě s týráním psů nebo koček. „Objasníme kolem pětatřiceti procent případů. Někdy nám lidé oznámí nález těla zvířete, které je už ve značném stadiu rozkladu. Pátrání po pachateli je pak složité," řekla mluvčí.

Připomněla neobvyklý případ z uplynulých let, kdy muž v panelovém domě v brněnské městské části Královo Pole vyhodil z jedenáctého patra do schodišťové šachty fenku kolie. „Nepřežila to. Motivem činu byla msta," uvedla Vedrová.

Dušan Bill z Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj sdělil, že stížností na týrání zvířat rok od roku přibývá. „Na jedno týrání zaznamenáváme třeba i čtyřicet podnětů. Je to pro nás trochu administrativní komplikace, protože všechny potom musíme obeznámit s výsledkem šetření," poukázal Bill. Dodal, že mnohdy případy končí pokutou. „Například jedna paní měla doma spoustu psů. Sice je krmila a starala se o ně, ale bylo to nad její možnosti. Zvířata žila v nevhodných podmínkách, potmě ve skříních. Skončilo to pokutou. Situace se však po několika letech opakovala. Psi jí ale stejně nakonec zůstali," vzpomněl Bill.

Na možné týrání lidé upozorňují i strážníky. „Například nám zavolají, že někdo bije psa na ulici. V takovém případě hledáme svědky, kteří to viděli. Díváme se i na kamerový záznam, jestli to nezachytil. Zjišťujeme také, v jakém stavu zvíře je. Jestli nemá známky trvalého týrání. Případ pak předáváme republikovým policistům," přiblížil mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Lidé upozorňují strážníky také na psy, kteří jsou někde zavření ve velkém počtu v kotcích. „Vyjížděli jsme k případu, kde bylo v jednom kotci šest zvířat. Potom můžou skončit i v městském útulku. Máme tam místo až pro dvě stě psů," řekl mluvčí.

LENKA GRABCOVÁ

GABRIELA PETRIKOVÁ