Podle rozsudku muž matce nadával a bil ji nejméně od začátku září 2010 do loňského 29. listopadu. „Z výpovědí svědků ale vyplynulo, že týrání bylo zřejmě mnohem delší. Útoky byly navíc hodně silné. Žena měla i třiceticenti­metrové modřiny. Obžalovaný jí jednou dokonce zlomil žebra," zdůvodnila zpřísnění trestu soudkyně Markéta Jirsová.

Dodala, že násilníka neobměkčily ani matčiny prosby a sestřino naléhání. „Nedal si říct. Na matku útočil, hlavně když byl pod vlivem alkoholu," uvedla Jirsová. Po propuštění z vězení proto muže čeká léčba na psychiatrii.

Policisté ho zatkli po jeho posledním útoku loni 29. listopadu. Brňan tehdy matku udeřil pěstí do tváře a do břicha, tahal ji za vlasy, vláčel po bytě, kopal do ní, vyhrožoval zabitím a sprostě jí nadával. Už dřív jí přitom hrozil například pověšením z okna.

Městský soud v Brně ho za to letos v dubnu potrestal dvěma a půl rokem vězení podmíněně odloženými na pět let. Proti verdiktu se odvolala státní zástupkyně Martina Klvačová. „Podmíněný trest je příliš mírný. Nemůže obžalovaného napravit ani ochránit jeho matku. Je třeba vzít v úvahu, že poškozená žena je důchodkyně a syn ji týral dlouhodobě. K činu se sice přiznal, ale ve svém chování nevidí vážný problém. Je tedy velké riziko, že by útočil dál," upozornila.

Advokát obžalovaného Pavel Hrtánek se státní zástupkyní nesouhlasil. „Obžalovaný se přiznal a činu lituje. Navíc je to jeho první trestní stíhání. Podmíněný trest proto stačí," podotkl. Soud s ním nesouhlasil a jeho klienta potrestal nepodmíněným vězením.