Tříletý trest s odkladem na pět let. Tak znělo úterní rozhodnutí vyškovské soudkyně Zdeňky Kalové v případu pětačtyřicetiletého Ladislava Kupčíka z Boškůvek na Vyškovsku. Ten před soudem stál proto, že zneužil třináctiletou školačku. Dívka s ním otěhotněla. Po dobu, kterou Kalová stanovila, se muž s dnes čtrnáctiletou dívkou nesmí setkat.

Obžalovaný ani rodiče a zmocněnec nezletilého děvčete se proti rozsudku neodvolali. „Doba pětiletého zákazu styku je dostatečně dlouhá,“ vysvětlil právník dívčiných rodičů Petr Šťastný. Nicméně s rozsudkem nebyli spokojeni. Právník se dal slyšet, že jde o nebezpečný precedens. Tak nízký trest podle něj přímo vybízí ke zneužívání dětí.

Porodila chlapce

Při soudním dokazování soudkyně vykázala veřejnost ze soudní síně na přání dívčiných rodičů, kteří měli obavy, že by zveřejněné informace mohly jejich dceru poškodit. Podle rozsudku je Kupčík vinný tím, že od dubna loňského roku do letošního dubna v okolí dívčina domu a také v autě osahával školačku na intimních místech, vzájemně se orálně uspokojovali a v říjnu s dívkou, jejíž nízký věk dobře znal, souložil. Dopustil se tak pohlavního zneužití nezletilé a ohrožování mravní výchovy mládeže.

„Polehčující okolností je, že byl dosud bezúhonný a k činu se doznal. Znalci u něho nezjistili žádnou sexuální deviaci. Je ale sexuálně nezdrženlivý a přitěžujícími okolnostmi jsou těhotenství nezletilé a to, že se dopustil dvou trestných činů. Jednal nemorálně,“ uvedla soudkyně.

Dnes čtrnáctiletá dívka porodila koncem června chlapečka. Pojmenovala ho po dědečkovi, Václav. „Děťátko se nenarodilo v termínu, ale je zdravé,“ uvedla matka dívky. Děvče prý stále pobývá na Nymbursku u své babičky. Podle matky se však později chce vrátit jak do školy, tak i do Boškůvek. Ani Kupčíkovi, kteří se do Boškůvek přistěhovali teprve před dvěma lety, se stěhovat nehodlají. Přestože Ladislav Kupčík tvrdí, že se do dívky zamiloval a chce kvůli ní od své rodiny odejít, jeho manželka stojí při něm.

„Neobhajuji ho, je jasné, že to udělal. Nemělo se to stát, to je jasné, ale rozvádět se rozhodně nebudu. Proč taky. Kdyby měla sedmnáct, nikdo se o to nezajímá,“ řekla Kupčíková. Dodala, že je ochotná se o děťátko postarat.

Bylo to dobrovolně

Pětačtyřicetiletý Kupčík má pětadvacetiletou dceru, dva syny a nejmladší třináctiletou dceru, která je spolužačkou a nejbližší kamarádkou nezletilé dívky. Kupčík už se stal před dvěma lety dědečkem. Jeho vnouče, dítě od nejstarší dcery, je tak strýcem jeho nového syna. Kupčík je bývalý policista, dnes řidič nákladního auta v lulečské štěrkovně.

Nezletilá dívka chodila s o mnoho starším mužem dobrovolně. Scházeli se nedaleko jejich domů. O sexuálních zážitcích se bavila se spolužáky a právě ve škole se na její poměr s o mnoho let starším mužem, otcem její spolužačky, přišlo. Matka dívky se o všem dozvěděla teprve potom, co školaččino těhotenství vyšlo najevo. V blízké budoucnosti se bude ještě řešit opatrovnictví dítěte. Jako civilní spor.

(Rozhovor) Matka: Kupčík ji zneužil a využil

Kde bude bydlet vaše dcera?
Vrátí se zpátky domů. Určitě bude dál studovat, a to na stejné škole. Ona sama stojí o to, aby dostudovala. Nemíníme se stěhovat, nic jsme neudělali. Všichni jsou proti nám, ale ten špatný je on.

Jak uděláte, abyste se v tak malé vesničce nepotkávali?
Nějak už to zařídím. Jen ať se ji pokusí kontaktovat. Rozhodně tomu budu bránit.

Kdo bude vychovávat chlapečka?
Budeme žádat o svěření do své péče.

Jak Nikola narození dítěte zvládá?
Vzhledem k tomu že má od nás veškerou podporu, dá se říct, že to zvládá vcelku dobře. Je to pro ni velká zkušenost. Dítě je její budoucnost.

Kupčík tvrdil, že je do Nikoly zamilovaný. Jak je na tom vaše dcera?
Jak může pán v letech milovat tak malou holku. Takovou jako má doma. Dcera proběhla nějakou fází zaláskování. Ale nemá zatím ani ponětí, co to nějaká zamilovanost je. Kupčík ji zneužil a využil. Zneužil kamarádství své a mé dcery.

Co říkáte na to, že by Kupčík chtěl dítě do péče?
Je to nedůvěryhodná osoba, aby vychovával dítě. Člověk, který zmanipuloval a ovlivnil malé děti, by měl vychovávat dítě?

Jaký trest jste si pro něho představovala?
Odnětí svobody na šest let.

Čím si Kupčík vaši dceru získal?
Zmanipuloval ji. Zneužil kamarádství své a mé dcery. Všude chodili ve třech. Navázal s ní kamarádský vztah. Získal si ji například tím, že když je se svou dcerou nachytal při kouření, tak jim řekl, ať se s tím neschovávají a jdou si zakouřit všichni společně do kuchyně. Ona mu důvěřovala. On a dokonce i jeho žena ji začali upřednostňovat před svou vlastní dcerou.

Jak jste zareagovala na dívčino těhotenství?
Když jsem se dozvěděla, že je dcera těhotná, okamžitě jsem to šla nahlásit. Kdybych už dřív věděla o tom, že se něco podobného děje, zasáhla bych.

Žádáte údajně o sto padesáti tisícové odškodnění?
Podáme žalobu na náhradu škody. Jde o úhradu nákladů spojených se slehnutím matky, na výbavičku a další. Chceme, aby se otec nejméně polovinou podílel.