„Syn měl už od roku 2010 velké problémy s Romy. Dostal obecní byt a denně musel snášet psychický nátlak. Jednou na ně podal trestní oznámení a dcera ho potom musela čtyři měsíce schovávat. Myslím, že ho zabili ti, se kterými měl potíže," vyprávěla matka.

Stěžuje si mimo jiné i na to, že v bytě jejího syna policisté nezajistili stopy a nějakých se i zbavili. „Kromě nedopalků z bytu vyhodili i skleničku, ze které mohli získat otisky prstů," dodala žena.

Velmi zvláštní podle ní je i, že Ústav soudního lékařství spálil provaz, na kterém se měl její syn oběsit. „Když se někdo oběsí vsedě, automaticky mu spadnou ramena, kdežto on je měl podle fotografií narovnané," upozornila.

Se synem se kvůli neshodám naposledy viděla koncem října 2012. „Měla jsem ale zprávy, že je v pořádku a pravděpodobně pracoval v Rakousku," doplnila.

Případ v datech:
6. 5. 2013 sousedi nahlásili hnilobný zápach
7. 5. 2013 policisté upozornili matku mrtvého o nálezu těla
10. 5. 2013 tělo Aleše bylo zpopelněno
na 16. 5. 2013 byla naplánovaná kremace
23. 8. 2013 policisté vydali fotodokumentaci případu
rozsudek vyhlásí 21. 11. 2016

Na zrcadlo její syn napsal vzkaz Nepropadejte panice, zdrhám kvůli cikánům. „Říká mi to, že syn v bytě nebyl delší dobu a čekal, že ho budu hledat," popsala zvláštní vzkaz matka.

Kromě nesrovnalostí v zajišťování důkazů si stěžovala i na pohřební službu, která tělo spálila o šest dní dřív, než byl naplánovaná kremace. „Zaměstnankyně pohřebního ústavu přiznala pochybení, když o změně termínu kremace rodinu neinformovala," přečetla ze spisu samosoudkyně Ivana Chlupová.

Tělo zpopelnili předčasně, protože bylo podle policistů rozteklé po celé kuchyni a pokryté červy. Fotografie z místa činu ale ukazují sice shnilé, ale poměrně zachovalé tělo. „Patolog mi sdělil, že synovo tělo by v Ústavu soudního lékařství nepůsobilo žádné problémy," řekla matka.

Ministerstvo vnitra i spravedlnosti, kteří žalobě u soudu čelili, pochybení odmítají. „Věcí se zabývala i veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, která je zcela nezávislá. Dospěla ke stejným závěrům jako kontroly policie," konstatoval právní zástupce ministerstva vnitra Jaroslav Neuman.

Matka mrtvého požaduje odškodné ve výši šesti milionů korun. „Žalobkyně je dnes plná pocitů bezmoci a zmaru kvůli lhostejnému přístupu nejen policistů, ale i policie jako instituce. Déle než tři roky se snaží přesvědčit policisty o nesrovnalostech při vyšetřování. Místo toho se jenom dozvídá o dalších pochybeních policistů," vysvětlil důvod odškodného za psychickou újmu právní zástupce Simony Jiří Koláček.

Rozsudek si matka vyslechne 21. listopadu.