S rozsudkem souhlasila i státní zástupkyně Petra Lastovecká, která se stejně jako všichni obžalovaní vzdala práva na odvolání. Proces proto skončil. Původně mužům za ublížení na zdraví z nedbalosti hrozilo až pět let vězení.

Vše rozhodl revizní znalecký posudek odborníků z Fakultní nemocnice Olomouc. Ti zkontrolovali všechna předchozí vyjádření lékařů a znalců a vyhodnotili, že obžalovaní neudělali žádnou chybu. „Jejich postup při léčbě nebyl špatný. Na aktuální zdravotní stav pacienta reagovali dobře," uvedli odborníci v čele s lékařem Tomášem Malým.

Další posudek brněnskému městskému soudu nařídil odvolací senát Krajského soudu v Brně. „V případu už jednou padl zprošťující rozsudek. Krajský soud jej ale zrušil a vyžadoval další důkaz. Původní soudkyni Barboru Sýkorovou také z osobních důvodů vyloučil z řízení," vysvětlil soudce Aleš Dufek, který si případ převzal.

Operoval primář

V nemocnici pacienta operovali v polovině dubna 2009. Kvůli rakovině mu vzal téměř celý žaludek. Operoval ho jeden z obžalovaných, primář Josef Všetíček. Asi po dvou týdnech se mužův stav rapidně zhoršil. Lékaři při vyšetření zjistili, že má na plicích zánět. Hned ho operovali a když se jeho stav nezlepšoval, nechali ho převézt do Fakultní nemocnice u svaté Anny. Ještě tam muže několikrát operovali. Zemřel na konci června.

Obžaloba před soud postavila primáře a dalších šest lékařů, kteří se o pacienta po operaci starali. Všichni jakoukoliv vinu odmítli.

Podle manželky zemřelého pacienta ale udělali chybu. Uvedla, že si jí muž již mnohem dřív stěžoval na svůj stav, ale nikdo s tím nic nedělal. „Chtěla jsem hlavně zařídit, aby se něco takového už nikomu nikdy nestalo," prohlásila v slzách žena.

Celá řada soudních znalců a lékařů ale své kolegy hájila. Poslední posudek týmu z Olomouce rozhodl, že k pochybení nedošlo. To přesvědčilo i státní zástupkyni Lastoveckou. „Navrhuji, aby soud všechny zprostil obžaloby," uvedla ve své závěrečné řeči.