Je pravděpodobné, že o zvýšenou pozornost se horní komoře postaral snad nejméně nápadný předseda, kterého kdy měla – Miloš Vystrčil.

Politolog Tomáš Lebeda.
Politolog Tomáš Lebeda: Babiš je vítěz na sestupu. Jeho spojenci oslabují

Právě tento Telčan svým urputným lpěním na demokratických hodnotách posunul Senát v povědomí občanů na piedestal důležité instituce, ochránkyně zásad, z nichž by se nemělo uhýbat.

Kdo má kredit

Viděno pod tímto úhlem proto nepřekvapuje, jaké osobnosti postoupily do druhého kola. V Praze to jsou Miroslava Němcová, Michael Žantovský, Václav Láska, Eduard Stehlík, Václav Hampl či David Smoljak. Je prakticky jedno, za jakou stranu kandidovali (většinou za ODS a TOP 09, lidovce či STAN), podstatný je jejich kredit.

Totéž platí třeba o bývalé ombudsmance v Brně Anně Šabatové, ale také místopředsedovi Senátu Milanu Štěchovi nebo Pirátce Adéle Šípové. Samostatnou kapitolou je nezávislý kandidát STAN Zbyněk Linhart, který obhájil senátorské křeslo už v prvním kole.

Václav Hampl a Miroslava Němcová.
Boj o Senát známých jmen: Smoljak porazil Smoljaka, Jandák či Železný propadli

Značka kompetentnosti pomohla do finále auditorovi Tomáši Goláňovi, ale i lékaři Romanu Krausovi nebo starostovi Moravského Krumlova Tomáši Třetinovi. Úspěšný byl též bývalý státní zástupce Miroslav Antl, který přesedlal od ČSSD k hnutí Za občany, což mu – na rozdíl od jiných přeběhlíků – neuškodilo.

Antl je především profesionál, jenž byl vidět při projednávání zásadních norem z dílny ministerstva spravedlnosti. Podobnou kvalifikací se nemohli pochlubit Vítězslav Jandák či Stanislav Mrvka, kteří přešli od sociální demokracie k ANO či Změně 2020.

Především Jandák je klasickým příkladem, že ani vizitka nejsilnějšího hnutí není zárukou úspěchu. O tom se přesvědčil také šéf FN Motol Miloslav Ludvík. Sice se mohl pyšnit podporou ČSSD, ANO a prezidenta Miloše Zemana, leč stejně mu to v Praze 5 nestačilo.

Miroslava Němcová
Miroslava Němcová: Lidé mě berou jako silný hlas proti premiérovi a prezidentovi

Hlava státu má ve druhém kole na výběr mezi Žantovským a Láskou, což je pikantní, neboť právě senátor Láska sepsal ústavní žalobu na prezidenta. Zeman už se nechal slyšet, že za týden k urně nepůjde, neboť mezi těmito dvěma muži svého favorita vskutku nemá.

ODS a STAN favority

Zárukou výhry není ani kdysi slavné jméno. Bývalý ředitel TV Nova Vladimír Železný pohořel v barvách Trikolóry a nedařilo se ani exministrovi dopravy za ANO Antonínu Prachařovi.

Celkově v prvním kole senátních voleb zabodovaly ODS a STAN, překvapivě se dařilo ANO. Za týden se ukáže, zda se opět všichni spojí proti kandidátům Babišova hnutí. V tom případě by se poměr sil v horní komoře příliš nezměnil.

Volebním štábu koalice Pro TOP Vysočinu.
Volební bizarnosti: Občanka v kolíčku, vlaštovka i hlas, který (ne)rozhodl

Miloš Vystrčil nepochybně zůstane předsedou a dál může usilovat o zviditelnění Senátu. Možná by tomu prospěly nejen cesty na Tchaj-wan, ale též propagace akcí, seminářů, konferencí a kolokvií, které se na Valdštejnském náměstí pořádají. Je jich víc, než veřejnost tuší. A většinou jsou velmi podnětné a užitečné.