Co vláda zavedla či zavést chystá:
• pozastavila elektronickou evidenci tržeb po dobu stavu nouze a na následující tři měsíce
• posunula termín k podání daně z nemovitostí do 31. srpna
• prominula červnovou zálohu na daň z příjmu
• schválila prodloužení ošetřovného zaměstnancům, kteří zůstávají doma s malými dětmi kvůli uzavření škol. Zavedla ošetřovné i pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které nemohou pracovat ze stejného důvodu
• schválila tzv. kurzarbeit – kompenzace mzdových výdajů u provozů uzavřených z rozhodnutí vlády (obchody, restaurace) a částečnému omezení provozu kvůli většímu počtu zaměstnanců v karanténě. Zaměstnanci v těchto případech dostanou plný plat, vláda zaměstnavateli proplatí 80 procent
• firmám, jež omezily výrobu kvůli nedostatku vstupů nebo se jim výnosy sníží o více než 30 procent, rovněž vyplatí kompenzace. Zaměstnavatel bude zaměstnancům hradit 60 až 80 procent platu, stát jemu proplatí 50 procent
• pokud firma vyrábí a platí stoprocentní mzdy zaměstnancům, uvažují ministři o tom, že jí odpustí zálohy na sociálním pojištění
• zálohy na zdravotní a sociální pojištění hodlá vláda také zaplatit 600 tisícům OSVČ
• Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) v programu COVID I poskytne úvěry v celkové výši pět miliard korun (příjem žádostí už skončil) a chystá nový program COVID II. Do něj vloží stejnou částku, dalšími 30 miliardami korun se jej zúčastní i komerční banky, které budou půjčky žadatelům poskytovat

Co požadují firmy a odborníci:
• okamžitá finanční podpora firmám. Schválit vládou naplánované půjčky bude ČMZRB trvat nejméně několik týdnů, pro řadu podniků to může být už příliš pozdě
• odložit platby na sociální zabezpečení o šest až devět měsíců, odpustit platby odvodů poškozeným firmám
• zkrátit lhůty pro vrácení nadměrných odpočtů
• rychlé provozní dotace pro firmy s výrazným propadem produkce a zakázek, rozšíření bezúročných úvěrů a záruk i pro větší firmy

„Veškerá opatření, která vláda vydala v souvislosti s šířením koronaviru, se prodlužují do 1. dubna,“ uvedl na tiskové konferenci po pondělínm jednání vlády ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček. Veřejné úřady budou i nadále otevřené jen dva dny v týdnu po tři hodiny a budou mít omezené služby.

Takzvaní pendleři, tedy lidé, kteří pracují v cizině nedaleko českých hranic, budou podle Hamáčka moci vycestovat do Německa a Rakouska, kde budou moci zůstat po dobu tří týdnů. Po návratu do Česka pak budou muset podstoupit čtrnáctidenní karanténu.

Policisté a vojáci střeží hraniční přechod v Malé Úpě.
Vláda přitvrdila: Pendleři si budou muset vybrat mezi prací a rodinou

Mění se také podmínky opatření, které poskytuje seniorům vyhrazenou dobu pro nákupy v obchodech. Lidé starší 65 let budou mít nově vyhrazený čas od 8:00 do 10:00 hodin, tedy o hodinu později, než tomu bylo doposud. Omezení se však týká pouuze obchodů s plochou nad 500 metrů čtverečních. V menších prodejnách se opatření ruší. „Provozovatel jen musí garantovat, že pokud přijde důchodce, musí se o něj postarat ve smyslu zvýhodnění," uvedl Hamáček.

Odpuštění záloh a sankcí

Firmy, na která dopadla omezení kvůli pandemii koronaviru, budou nově moci využít takzvaný kurzarbeit. Stát jim tak přispěje na mzdy zaměstnanců. Informovala o tom ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Podle Maláčové by také nově živnostníci nemuseli po dobu půl roku platit zálohy na sociální pojištění. Návrh vlády však ještě musí schválit poslanci. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček později na tiskové konferenci doplnil, že odpuštěny budou zálohy jak na zdravotní, tak sociální pojištění. 

Státní maturita. Ilustrační snímek
Maturity budou nejdříve v červnu, bez slohu z češtiny

Ministryně financí Alena Schillerová doplnila, že její úřad odpustí také zálohy na daň z příjmu. „Předpokládám, že jim to pomůže, protože si ty peníze budou moci nechat v cash-flow svých firem,“ vysvětlila. Dále ministerstvo promine sankce za pozdní podání daně z nabytí nemovitosti a další sankce za pozdní podání daňových přiznání.

Schillerová také na tiskové konferenci uvedla, že v úterý požádá Evropskou komisi o oprávnění osvobodit od cla a daní zdravotnický materiál určený pro boj proti koronaviru.-

Změny v rozpočtu

Nová podoba státního rozpočtu počítá s příjmy ve výši 1488 miliard korun a výdaji, které dosáhnou 1688 miliard. „Novela reaguje na předpokládaný pokles zejména daňových příjmů a na výdajové straně vytváří prostor pro vyšší výdaje k zajištění zdraví obyvatelstva, a dále k zachování vysoké zaměstnanosti a omezení negativních dopadů na národní hospodářství a sociální oblast,“ vysvětluje ministerstvo financí v tiskové zprávě.

Ptejte se na to, co vás zajímá.
Poradna Deníku ke koronaviru: Přinášíme další odpovědi na dotazy čtenářů

Vláda počítá se snížením daňových příjmů ve výši téměř 56 miliard korun způsobenými poklesem ekonomické aktivity i opatřeními v Liberačním balíčku. Hlavní změnou ve výdajové stránce rozpočtu je pak navýšení rozpočtové rezervy o 59,3 miliardy korun. „Tyto prostředky budou operativně používány na zamezení šíření a řešení dopadů epidemie COVID-19,“ vysvětluje ministerstvo.

„Právě nyní je vhodný čas využít fiskální prostor, který jsme za poslední roky rozpočtovou odpovědností vytvořili. Česká ekonomika je silná, stav našich veřejných financí dobrý, bankovní sektor je mimořádně zdravý, rozpočty samospráv mají bezprecedentní rezervy, a také zdravotní pojišťovny jsou na tom skvěle. Máme polštář, díky kterému rány tuzemské ekonomice maximálně zmírníme. Díky tomuto polštáři budeme v mezinárodní konkurenci patřit mezi bonitní věřitele, kteří neztratí kontrolu nad udržitelností svých veřejných financí a neocitnou se v dluhové pasti,“  uvedla ministryně Schillerová.

Sama doma s dětmi
Sama s dětmi v karanténě. Den osmý: Rande v hypemarketu

Pozastavení EET

Vláda dnes již dříve informovala o tom, že po dobu trvání nouzového stavu a na další tři měsíce po něm pozastaví elektronickou evidenci tržeb (EET). Podnikatelé tak nebudou muset své tržby evidovat a nebude docházet k žádným kontrolám. Návrh ještě na mimořádném zasedání projednají poslanci.

„Podnikatelům pozastavujeme povinnost evidovat tržby (EET) po dobu stavu nouze a následující tři měsíce. Nemusí tržby evidovat a nebudou nijak kontrolováni. Nově evidující podnikatele nemusí na FÚ pro registraci, stávající nemusí řešit technickou podporu či aktualizaci certifikátu,“ uvedla na twitteru ministryně financí Alena Schillerová.

EET. Ilustrační foto.
Vláda pozastaví EET. Evidence nebude povinná tři měsíce po konci nouzového stavu

Již v minulosti ministerstvo financí uvedlo, že start třetí a čtvrté fáze EET nebude odložen, ale dodržování podmínek nebude kontrolováno. S ohledem na současný vývoj situace však nakonec zákonodárci přistoupili k dočasnému úplnému pozastavení EET.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník