Největší vánoční výzdoba na domě
Petra Vondráková a Tomáš Hloušek z Libišan ozdobili loni svůj dům a jeho okolí 104 649 LED žárovičkami, čímž překonali dosavadní český rekord. Vánoční výzdoba je tvořena především LED světelnými řetězy o celkové svítící délce 4129 metrů, na jejichž rozsvícení je potřeba 85 ovládacích modulů a 146 trafostanic zapojených do 357 zásuvek rozmístěných pomocí 485,5 metru prodlužovacích kabelů.

Součástí výzdoby je betlém, anděl, betlémská hvězda, osvětlená zoo s dřevěnými zvířaty, svítící vesnička, nafukovací zvířata i sněhuláci z různých mate-riálů. Dominantou dvorku je osmimetrová silueta vánočního stromu ze žlutých světýlek. Majitelé svůj dům postupně zdobili od začátku září do 27. 11. 2020, kdy byl poprvé rozsvícen. V následujících dnech byl dům s přístupným dvorem hojně navštěvován.

Nakoupit si o Štědrý den by neměl být problém. Většina marketů zůstane dopoledne otevřená. Poté se dveře obchodů uzavřou a zůstanou tak v drtivé většině po oba sváteční dny.
Provozní doba o svátcích: Kde nakoupit a kdy zavřou pobočky pošt či bank

Slaný Betlém s největším počtem součástí
Děti a zaměstnanci MŠ Libiš ve spolupráci s rodiči a přáteli školy se zapsali do České knihy rekordů tím, že vytvořili v průběhu pěti týdnů betlém ze slaného těsta, který má celkem 1248 jednotlivých částí: 113 lidských postav (tradiční svatá rodina, pastýři, selky, darovníci s vánočkou, jitrnicemi, koláči, pecnem chleba), 185 figur zvířat (z toho 58 oveček), 684 stromů, stromků a keřů či 22 budov (chaloupek a kostelů).

Postavy jsou vysoké 10 až 12 centimetrů. Na výrobu nepečeného betlému, který byl celý měsíc veřejně vystaven v budově Obecního úřadu Libiš, a to na ploše 401 × 58,5 cemtimetru, bylo spotřebováno 20,4 kilogramu mouky a 16,5 kilogramu soli.

Vánoční ozdoby z rybích šupin
Taťjana Krechová z Dobříše věnovala Muzeu rekordů a kuriozit sadu 17 různých ozdob na vánoční stromeček vytvořených z bílých kapřích šupin. Celkově použila 6464 šupin a 2434 různobarevných špendlíků. Například na velký „zlatý“ zvonek, který má na výšku 13,5 cm, padlo 448 šupin a 224 špendlíků.

Součástí souboru jsou i dva vánoční řetězy dlouhé 251 cm a 245 cm (2000 šupin, 8 hodin práce). Největším objektem je stromeček vysoký 31 centimetrů (620 šupin, 325 špendlíků, 5:10 hodin práce). Každou šupinu musela autorka pečlivě očistit, následně vyprat, vysušit a propíchnout šídlem. Desítky dalších ozdob rekordmanka rozdala.

Rodinné chvíle během vánočních svátků.
PŘEHLEDNĚ: Kde žije nejvíc dětí v Česku? Především v okolí velkých měst

Uháčkovaný stromek
Spolek P.A.S.E.K.Y představil v rámci akce Hvězdný advent v Proseči rekordní vánoční stromek, jehož korunu tvořilo 258 ručně pletených a háčkovaných čtverců (každý 20×20 centimetrů) sešitých k sobě.

Textilní koruna stromu (vysoká 346 centimetrů a s obvodem 633 centimetrů v nejširším místě) byla natažena na kovovou konstrukci, přičemž celý strom i s kmenem dosáhl dle měření komisařů z Agentury Dobrý den Pelhřimov výšky 433 centimetrů. Na stromku, kterému nechybělo ani vánoční osvětlení a háčkovaná hvězda na špičce, pracovalo v průběhu tří měsíců 15 členů a přátel spolku.

Největší adventní věnec na pilířích
Osm lidí ve Vémyslicích na jeho vytvoření v prosinci 2009 pracovalo celé čtyři dny. Adventní věnec stojící na dvanácti 3,3 metru vysokých vzpěrách měl průměr 13,5 metru. Spotřebovány na něj byly dva kubické metry smrkového dřeva a tři tuny borového chvojí.

Vánoční výzdoba v tornádem poškozených obcích Moravské Nové Vsi a Hruškách na Břeclavsku.
OBRAZEM: Půl roku od ničivého tornáda. Podluží prozářila vánoční výzdoba

Betlém s nejvíce autory, kteří v něm ztvárnili sami sebe
Tzv. Velký plzeňský betlém vzniká od prosince 2000, kdy byly místními studenty vyrobeny nejprve postavy Marie, Josefa a malého Ježíška, ještě téhož roku figury Tří králů a následně začaly přibývat další postavičky, a to za dodržení pravidla, že připojit se může kdokoliv, ale zhotovit lze pouze jednu postavu znázorňující sebe sama.

Figury mají kolem 20 centimetrů na výšku, musí být samostojné. Autoři na ně použili dřevo, pálenou hlínu, sádru, cín i olovo. Každá z postav, jejichž počet vzrostl už na rovnou tisícovku, byla řádně očíslována, zaregistrována a každoročně vystavena. Mezi autory jsou senioři, lidé aktivního věku i dvouleté děti, Plzeňané i lidé z jiných regionů, dokonce i z USA. Instalace se stala každoroční tradicí.

Betlém s největším počtem figurek z kukuřičného šustí
Helena Malinjaková z Karlových Varů je autorkou betlému, který byl do České knihy rekordů zapsán v rámci výstavy Betlémy u Karlova mostu v Praze. Betlém čítající 105 lidských a 13 zvířecích postav byl inspirován modelem stavby Karlova mostu. Většina postav proto představuje dobové řemeslníky pracující na této stavbě. Figurky zhotovené z kukuřičného šustí byly mnohdy opatřeny doplňky zhotovenými z dalších přírodních materiálů.

Jednou větou…

Nejdelší prskavka (délka 2,5 metru, průměr 1,4 centimetru, délka hoření 17:48 min.): výrobce Služba Ostrava pro Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov, kde je také vystavena.Největší adventní věnec ze slámy: Jaroslav Vajbar z Rakvic, vnější průměr 205 centimetrů, 2534,7 metru slámy.

Nejmenší ozdoba upletená ze slámy (tzv. vrkoč): Robert Zauer z Teplic – délka 16 milimetrů, průměr 8 milimetrů.

Největší vánoční stromeček z lidí (výška 40 metrů, šíře až 25 metrů): mozaika složená z 1429 žáků škol v Krupce držících barevné papírové desky.