V listopadu 1989 neexistovaly mobilní telefony, internet ani sociální sítě. Pro tu dobu byly charakteristické pevné telefonní linky a technologie, které byly lehce kontrolovatelné orgány cenzurními i policejními.

V 70. letech začaly být policejní vozy žluté
Socialistický bubák: Mezi příslušníky VB a StB panovala nevraživost

„Dobové tiskoviny přinášely informace otupené normalizací, ale s trochou korektury obecným dialogem a náslechy zahraničních rozhlasových stanic se dal určitý obraz vývoje událostí získat. Přesto málokdo odhadnul, že právě v listopadu to přijde,“ říká Pavel Štingl, kurátor a autor scénáře výstavy Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu.

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: DeníkKdyž se pak najednou daly události do pohybu, bylo zásadní, aby se svědectví z Národní třídy dostala k veřejnosti. Obvykle měla každá obec jednu veřejnou telefonní stanici a na telefonní linku se i v Praze čekalo mnoho let od požádání.

„Denně vyjížděly desítky poslů - zpravidla herci a studenti dohromady, na spanilé jízdy informovat každého, kdo byl ochoten naslouchat. Vozili s sebou plakáty z tiskového centra v Mánesu, který anektovali studenti výtvarných škol a kazety VHS se svědectvími z Národní třídy a později s prohlášeními OF na Václavském náměstí. Ty natáčeli studenti, originální videožurnál a kompletovala je skupina nedávných absolventů FAMU v Krátkém filmu.

Sametová revoluce - Jak to vypuklo. Praha - neděle 19. listopadu
Davy v ulicích i fáma o zavražděném studentovi. Jak vypukla sametová revoluce?

V tehdejší době byla tato forma distribuce dosti kuriozní, protože už jen nalézt v různých oblastech přehrávač VHS byl souboj s technologickou zaostalostí doby. Nicméně během týdne se už objevovaly obrazovky ve výkladních skříních obchodů mnoha měst a kluby a divadla distribuovala potřebné informace formou setkání lidí s lidmi,“ popisuje Pavel Štingl.

Dnes si každý může doma vytisknout, co chce. Jak to ale bylo s různými letáky a plakáty v době sametové revoluce? 

- Jak se svolávaly demonstrace?

- Provokace a dezinformační letáky

- Havel a další disident


Celý článek si přečtete v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

Již v sobotu se také v magazínu Víkend dočtete:

- (NE)VZPOMÍNÁME: Pamatujete na podpultovky?
- Rozhovor s Michalem Kocábem.
- Retro recepty 1989. Pamatujete?
- Více křížovek, sudoku a soutěží o hodnotné ceny.

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.