Některé změny se dají udělat hned, bez dalších nákladů. Kupříkladu hlídat si teplotu, na niž vytápíte svou domácnost. Nepotřebujete totiž topit na plných pětadvacet stupňů, jak je v některých domácnostech zvykem. Pro obývací pokoje stačí klidně dvacet, v ložnici je ideální teplota na spaní ještě o dva stupně nižší.

Jedním z nejlepších způsobů, jak spotřebu plynu omezit, je proto snižování teploty v domácnostech. Každý stupeň dolů totiž představuje snížení spotřeby energie zhruba o pět procent.
Ministerstvo radí domácnostem, kde ušetřit: Izolujte okna, neblokujte radiátory

„Jednou z nejdůležitějších věcí, díky které se vám podaří spotřebu okamžitě snížit, je proto nastavit si teplotu vytápění o něco málo níž, než jste byli doposud zvyklí. Jeden stupeň teploty dolů ušetří až šest procent energie,“ uvedl odborník ČEZ Zdeněk Remr.

Odborníci naopak nedoporučují při odchodu z domova topení zcela vypínat. Stěny totiž zbytečně prochladnou, vhodné je proto stáhnout topení jen například na patnáct stupňů. „Díky temperování pak zůstanou stěny teplejší, a když se vrátíte domů, rychle vytopíte interiér na požadovanou teplotu,“ poradil Remr.

Příprava palivového dřeva. Ilustrační snímek
Palivového dřeva je dostatek. Jeho cena ale mnohde vzrostla až třikrát

Šanci na větší úsporu mají lidé, kteří bydlí v bytě obklopeném sousedy. Náklady ale uspoří také využití podlahového topení. I ti, kteří je nemají, ale mohou ušetřit, pokud provedou další jednoduchá opatření. Základem bývá například pravidelné odvzdušnění topení, aby topilo rovnoměrně.

Jak ušetřitJak ušetřitZdroj: Deník