Ať už na studeno, což byla specialita trampů a kempařů, anebo v různých tepelných úpravách. Právě teď je vhodná doba si připomenout, co měli lidé běžně na talíři v roce 1989. Kromě lančmítu nám jako hitovky vyšly polévka s kapáním, všudypřítomný smažák a pro děti krupicová kaše.

Protože má majonézová omáčka pořádné grády, dejte si k pití něco intenzivnějšího. Vyzkoušejte tmavé pivo typu stout. Má hustou pěnu, intenzivní tmavou barvu a příchuť po praženém sladu.
Smraďoch i delikatesa. Tvarůžky mají mnoho podob, dají se smažit či zapékat

Retro oběd zvládnete levou zadní, možná si jej budete chtít trochu vylepšit a nebudete se držet historických návodů, to je na vás. Jedno je ale jasné – tento návrat do socialismu vás bolet rozhodně nebude.

Zeleninová polévka s kapáním

Ilustrační fotoZdroj: Pixabay

Ingredience:

  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 50 g mraženého hrášku
  • 2 lžíce másla
  • celer
  • kostka bujonu
  • sůl, pepř, nové koření
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • muškátový oříšek

Postup:

Mrkev, kousek celeru a petržel nakrájejte na kostičky a orestujte je na másle. Přidejte 700 ml vody, nové koření a kostku bujonu, případně pepř, na mírném plameni vařte nepřikryté. Mezitím si vyrobte kapání – jedno vejce vyklepněte a osolte, přistrouhejte muškátový oříšek, mouku a trošku vody, pak vymíchejte za pomoci vidličky řídké těsto. To potom „kapejte“ do horné polévky tak, aby po sražení vytvářelo větší hrudky. Polévku ochuťte a přidejte mražený hrášek. Už jen krátce povařte a můžete podávat.

Ilustrační foto
Fádní zelenina? Nikoliv, i z fazolí můžete vytvořit gastronomický zážitek

Luncheon meat v těstíčku

Ilustrační fotoZdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 1 konzerva Luncheon meatu, 340 g
  • 2 vejce
  • 3 lžíce sádla
  • 100 g hladké mouky
  • 70 g tvrdého sýra
  • sůl, hořčice

Postup:

Konzervu otevřete a její obsah položte na prkénko. Pak nakrájejte plátky zhruba centimetr silné. Shora každý plátek potřete hořčicí. Rozšlehejte vejce s moukou a strouhaným sýrem. V těstíčku pak obalujte kolečka lančmítu. Každou stranu v rozehřátém sádle opékejte zhruba čtyři minuty. Podávejte s bramborovou kaší.

Bažant pečený v troubě
Zvěřinové hody ve vaší kuchyni: Jak naložit s kancem či zajícem?

Smažený sýr s tatarkou

Ilustrační fotoZdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 300 g sýra Eidam
  • 2 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce strouhanky
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 750 g brambor
  • sůl, kmín
  • 4 lžičky másla
  • 200 ml tatarské omáčky

 

Postup:

Mouku, strouhanku a dvě vejce vidličkou rozmíchejte a ve směsi obalte sýr, který jste nakrájeli na čtyři zhruba centimetr silné plátky. Osolte a pak z každé strany opečte na oleji dozlatova. Brambory oloupejte a dejte vařit do slané vody s trochou kmínu. Nechte změknout, pak je slijte. Sýr podávejte hned po usmažení, brambory omastěte máslem, tatarskou omáčku nechte pro každého strávníka v samostatné mističce.

Ilustrační foto
Podzimní guláše nejen z masa: uvařit jdou i z hub či ryb

Krupicová kaše s kakaem 

krupicová kašeZdroj: archiv restaurace Monarch

Ingredience:

  • 350 ml mléka
  • 10 lžic krupice
  • 75 g másla
  • 4 lžíce kakaa
  • sůl

Postup:

Do hrnce nalijte mléko, rozehřáté máslo a krupici. Vařte na slabém plameni zhruba deset minut, ale stále míchejte, aby se kaše nepřichytila ke dnu. Osolte malou špetkou soli. Obsah hrnce zhoustne a naběračkou jej pak můžete ještě horký rozdělit do talíř a posypat kakaem. Doprostřed položte lísteček másla, který se rozpustí.