Jaké pomůcky si mám vzít s sebou na matematiku a jaký je časový limit na samotný test?
Na test mám 70 minut a mohu si vzít psací potřeby (důležitá je dobře píšící propiska nebo mikrofix) a rýsovací potřeby (pravítka, kružítko a úhloměr). Je naopak zakázáno používat kalkulačku a to i na mobilu.

Přijímací zkoušky.
Vyzkoušejte si přijímačky na střední školy. Nabízíme druhý test z matematiky

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: deníkCo mám psát do záznamového archu a co si mohu vypočítat bokem?
Vše, co má být vyhodnoceno, musí být v záznamovém archu. V testu je několik úloh, kde musím popsat i postup řešení, Do archu musím zapsat ideálně všechny kroky, kterými jsem k výsledku dospěl. Pokud zapíšu jen výsledek, pak žádné body nedostanu. I když je výsledek správný. V úlohách, kde stačí pouze výsledky, platí pravidlo: čím méně toho napíšu, tím lépe. Respektuji zadání a píšu tedy výsledky ve správných jednotkách. Pokud mi zadání jednotku nespecifikuje, musím ji do archu uvést. V konstrukční úloze nesmím zapomenout obtáhnout všechny zkonstruované čáry propiskou nebo mikrofixem. Pokud nechám něco jen tužkou, riskuji, že při oskenování nebude moje řešení čitelné a ztratím tak body i za správně vyřešenou úlohu.

Je vhodné soustředit se při samotné zkoušce nejprve na úlohy, za které je více bodů, nebo postupovat chronologicky?
Pokud do testování nejdu s přesnou znalostí, jaké úlohy mi jdou nejlépe a jaké nejhůře, je chronologický postup v pořádku. Pokud se rozhodnu nějakou úlohu přeskočit, nezapomenu si ji poznačit a vrátím se k ní později.

Co mám dělat, když při samotné zkoušce narazím na něco, na co si nemohu vzpomenout?
Ideálně úlohu přeskočím a případně se k ní mohu později vrátit. V testu je úloh více než dost a v průběhu řešení mě může správný vzoreček či řešení ještě napadnout.

Celý článek čtěte v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků

Ilustrační foto
Vyzkoušejte si přijímačky na střední školy. Začínáme testem z matematiky

V magazínu Víkend čtěte také:

- Fenomén: Nechte se unést Slunečním cirkusem
- Historie: Výročí mučednické smrti faráře Toufara
- Soutěžte s námi o večeři pro dva dle Maurerova výběru
- Křížovky a soutěže o hodnotné ceny

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.