Stav nouze má skončit o vánočních svátcích. Podle Fialy je možné opatření dělat jinými prostředky v souladu s pandemickým zákonem. O případných dalších opatřeních chce Fialův kabinet jednat 29. prosince na základě čerstvých dat o variantě omikron z Velké Británie.

Vědci v dopise uvedli, že pokud bude vláda čekat na vyhodnocení dat z Británie a až poté zasahovat, může vystavit společnost nadbytečnému riziku. "Prodloužení nouzového stavu dávalo šanci, abychom už potřetí nepodcenili pandemickou situaci, a to v době, kdy v evropských zemích na západ od nás již nastoupila vlna výrazně nakažlivější varianty omikron," napsali.

Premiér Petr Fiala uvedl do funkce ministra vnitra Víta Rakušana, který úřad převzal po Janu Hamáčkovi, 17. prosince 2021 v Praze.
Rada pro zdravotní rizika zanikne, deformovala systém, oznámil Rakušan

Podle nich hrozí opakování scénářů z loňského října, loňské doby předvánoční i letošního října a listopadu. Připomněli, že rozvolnění loni před Vánocemi vedlo poté k dramatickému nárůstu počtu nemocných i zemřelých.

To poslední, co společnost potřebuje 

Důsledky opatření přijatých se zpožděním podle vědců dopadají nejen na zdraví a životy jednotlivců, ale také na hospodářský, kulturní a společenský život. "Další vlna epidemie při neprodloužení nouzového stavu může znamenat také snížení věrohodnosti nově se konstituujících orgánů vlády. To je to poslední, co v současné době společnost potřebuje," doplnili vědci z Učené společnosti, která sdružuje významné vědce působící na českém území.

Tisková konference po prvním zasedání vlády premiéra Petra Fialy, 17. prosince 2021 v Praze. Na snímku zprava ministr zdravotnictví a místopředseda vlády Vlastimil Válek (TOP 09), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Nová vláda poprvé zasedala. Nouzový stav neprodloužíme, oznámil Fiala

Žádají proto vládu, aby věc ještě jednou zvážila a učinila kroky umožňující prodloužení nouzového stavu a na něj navázaných opatření. Pod dopis se podepsal mimo jiné předseda rady Učené společnosti ČR a fyzikální chemik Pavel Jungwirth, místopředsedové biochemik Libor Grubhoffer a imunoložka Blanka Říhová. Prodloužení stavu nouze vládě už dříve doporučili také odborníci ze skupiny MeSES kolem epidemiologa Petra Smejkala.