Háček je v tom, že Marie Černá, samoživitelka dvou dětí, neexistuje. Podobně jako řada známých tváří má jen vyvolat důvěru lidí, kteří se zuby nehty brání očkování i testům, bez kterých jsou od pondělí vyloučení ze společenského života. Službu falešných certifikátů, které se nahrají do aplikace Tečka, nabízí od 14. listopadu web Certifikatlevne.cz zapsaný společností Online Cert. 

Ve skutečnosti však jde o podvod a policie už okolnosti vzniku webu prověřuje a před jakýmikoliv padělky očkování či testů důrazně varuje. Jejich vyrábění i používání je totiž trestné.

Očkování proti covidu. Ilustrační snímek
Povinné očkování Čechů nad 60? Rada pro zdravotní rizika souhlasí, uvedl Babiš

Webové stránky s falešnými certifikáty přitom na první pohled vypadají seriózně. V nabídce je třeba certifikát o podstoupení PCR testu, prodělané nemoci nebo o plné vakcinaci. Za první variantu, platnou na dva dny, si vystavovatelé účtují 490 korun. Za potvrzení o očkování dva tisíce korun. Objednávka probíhá skrze registrační formulář s vyplněným jménem, adresou a telefonem. Zaplatit je nutné kreditní kartou či kryptoměnou, platební údaje podle provozovatelů webového serveru dojdou do emailu.

Trestní oznámení 

Nebo také ne. Redakce Deníku celý postup vyzkoušela, ale ani po 24 hodinách žádné slíbené platební údaje nedošly. Po bližším prozkoumání domény a registrujícího subjektu lze zjistit, že na stejném místě, kde sídlí společnost Online Cert, má zapsané podnikání také Mike Oganesjan, známý jako youtuber MikeJePán. Ten se proslavil zejména kousky, ve kterých provokuje policii i strážníky. 

Youtuber ale tentokrát vylučuje, že by s webem měl cokoliv  společného, proti očkování se nevyhrazuje a jeho rodina má s dopadem nemoci negativní zkušenost. Celou věc považuje za útok na svojí osobu. „Důrazně se proti webu ohrazuji a nemám s ním nic společného,“ reagoval youtuber. Na adrese společnosti Online Cert už dle svého sdělení Oganesjan nebydlí, ale jedná se o nemovitost, kterou dlouhodobě jeho rodina vlastní.

Jako znalec informatiky upozorňuje, že zaregistrovat si doménu na falešné údaje může kdokoli od stolu. Youtuber se už kvůli tomu obrátil na policii „Podal jsem trestní oznámení a již při přípravě podkladů pro policii jsem odhalil dvě chyby, které tvůrce webu udělal a mělo by tedy být pro policii jednoduché věc objasnit,“ doufá Oganesjan

Ilustrační foto.
Třetí dávka po pěti měsících. Lidem nad šedesát se zkrátí termín, oznámil Babiš

Kriminalisté už se případem začali zabývat. Prověřují i další podobné nabídky padělaných testů. „Ujišťujeme veřejnost, že internetové prostředí pečlivě sledujeme a o serverech nabízejících falešné certifikáty a podobné produkty, víme,“ potvrdil Deníku mluvčí policie  Ondřej Moravčík. Bližší informace ale zatím kriminalisté s ohledem na vyšetřování poskytovat nebudou.

Zneužití fotografie 

Záležitost se nelíbí ani lidem, které web uvádí jako „podporovatele“. Mezi nimi figurují politici, kteří otevřeně vystupují proti covidovým restrikcím, jako Tomio Okamura, Lubomír Volný nebo šéfka Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková. „Aktivitu registrujeme a potvrzuji, že se jedná o zneužití fotografie paní Majerové Zahradníkové, která žádnou takovou aktivitu nepodporuje. Zvažujeme další kroky,“ uvedl asistent bývalé poslankyně Dan Štěpánek.

Pokud by se prokázalo, že tento či nějaký další web, platební údaje nakonec lidem skutečně zasílal a certifikáty za peníze vystavoval, jedná se o trestný čin padělání. V takovém případě hrozí postih nejen autorům falešných potvrzení, ale také těm, kteří ho využívají. „Pokud se bude někdo prokazovat falešnými dokumenty, jedná se o trestný čin padělání,“ upozorňuje mluvčí policie Ondřej Moravčík. Trestní sazba je v takovém případě až tři roky.