Široké vedení Ústředního krizového štábu bude podle Hamáčka (ČSSD) jednat jednou týdně. Užší vedení, kde budou například zástupci policie nebo hasičů, pak podle něj bude scházet každý den.

Podle Hamáčka je třeba, aby byla opatření státu metodicky řízena. Připravována budou na jednotlivých ministerstvech. Ministerstvo vnitra převezme řízení štábu, zdravotnictví bude řešit zdravotnické aspekty epidemie. Štáb se bude dělit do několika skupin.

První skupina bude řešit distribuci ochranných prostředků. Bude se skládat z odborníků jak z vnitra, tak ze zdravotnictví a bude pod vedením hasičů. Druhá skupina se zaměří na nákupy jak domácí, tak zahraniční.

Když se zavřou školy, zkuste si v době karantény s dětmi napsat třeba vlastní pohádku.
Děti se v karanténě nudí a tráví čas u počítače, cvičit se jim nechce

Podle Hamáčka se budou vytvářet ochranné komplety, které budou postupně distribuovány do krajů. 

"S hejtmany jsme se dohodli, že na krajích budou postupně vytvářeny ochranné komplety, které se budou sestávat z ochranného obleku, rukavic, štítů nebo brýlí, respirátorů a návleků na boty, které budou připraveny k distribuci v případě, že by je bylo potřeba nasadit v domově seniorů nebo jinde, kde by došlo k objevení nákazy," řekl Hamáček.

Dále resort ustálil zdravotní skupinu a skupinu, která se bude zaměřovat na dopady ve společnosti. Poslední skupinou pak je skupina mediální. Ta bude korigovat mediální výstupy společně s vládou a týmem epidemiologa Romana Prymuly.

Infikovaných osmdesátníků a starších pacientů je v České republice už téměř osm desítek.
Koronavirus v Česku: Kde je nejvíc nakažených ve věku nad šedesát let?

Hamáček zároveň informoval, že mimo krizový štáb vznikl i ekonomický poradní tým. „Ten by se na situaci podíval z nadhledu a byl by schopen připravit ten Marshallův plán, který nás čeká pro budoucnost,“ řekl tiskové konferenci.

V pondělí zemřelo sedm lidí s koronavirem. V neděli ministerstvo zdravotnictví informovalo o pěti úmrtích, v sobotu o dvou. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) všichni zemřelí trpěli dalšími chorobami nebo byli ve vyšším věku. Vyléčených během pondělí přibylo 14.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník