Hlavní zábava začínala o masopustní neděli bohatým obědem a hodováním. Jedly se pokrmy, které rozhodně nebylo možné označit jako dietní, právě naopak. Na stolech byla vždy spousta tučného masa a nezbytnou součástí masopustního jídelníčku bývaly koblihy smažené na másle. A podle krajových zvyklostí také boží milosti, šišky, vdolky, trdelníky nebo frgále.

Z pilníkovského masopustu 2019.
Proč a jak se slaví i rekordy kolem dobrot. Přečtěte si vše o masopustu

Dalším symbolem masopustu jsou také škvarky, které dříve nechyběly v žádné venkovské domácnosti, protože domácího sádla bylo vzhledem k rozsáhlému chovu prasat vždy všude dost. Však se také tato kalorická bomba u venkovských lidí nesmazatelně podepsala na formování typicky české postavy.

Jako polévku doporučujeme vyzkoušet recept ze Slovácka, k němuž kromě jiného budete potřebovat i vepřovou krev. Kdysi byla k dispozici pouze při zabijačkách, dnes ji lze koupit celoročně, nabízí ji hned několik dodavatelů v chlazené, mražené nebo sušené formě.

Masopustní pochoutky na Smíchovské náplavce.
Půst už drží málokdo, ale masopust se slaví stále. Užít si ho můžete i ve městě

A jako hlavní jídlo by vás mohl zaujmout masopustní guláš, který je připravován bez jakéhokoli zásahu, tedy i bez míchání. Pokud vedle masa zbylo statkářům i dost jitrnic nebo jelit, dělávali masopustní černou polévku z nich, byla tedy stejná jako při tradiční zabijačce. Tak hezké masopustní dny!

Škvarky na víně

Škvarky. Ilustrační foto.Zdroj: Pixabay

Ingredience

  • 1 kilogram vepřového sádla
  • 300 mililitrů bílého vína (např. Rulandské)

Postup

Sádlo nakrájejte na kostky velikosti ořechu. Vsypte je do velkého hrnce se silným dnem, podlijte vínem a vařte na středním plameni. Prvních 20 minut je zakryjte pokličkou, díky páře se kostičky sádla hezky zatáhnou. Během této doby sádlo asi 2–3krát promíchejte. Poté pokličku odložte a stáhněte plamen.

Štika pečená vcelku na zelenině s vařeným bramborem a máslem
Ryba nemá chybu. Vyzkoušejte s Deníkem štiku nebo mořského vlka

Sádlo je teď nutné míchat častěji, ideálně každé 2 minuty. Kostky začnou pouštět sádlo a to spolu s vínem v hrnci vytvoří bílou tekutinu. Až se voda odpaří, tekutina zežloutne a začne se na ní tvořit pěna. V tuto chvíli už nemusíte míchat tak často, škvarky se totiž odlepily ode dna a škvaří se ve vlastním sádle.

Hlídejte je ale, aby se nezačaly připalovat. Buďte trpěliví a nezvyšujte teplotu. Škvarky postupně zezlátnou a vyplavou na hladinu, v tu chvíli jsou hotové. Sceďte je a rozprostřete na plech, aby se neslepily dohromady.

Černá polévka

Zabíjačková polévka. Ilustrační foto.Zdroj: Pixabay

Ingredience

  • 2 litry vody z kysaného zelí i se zelím
  • 1 litr vody
  • 1,5 kilogram krkovice
  • 0,5 litru vepřové krve
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl

Postup

Do hrnce dejte vařit 2 litry vody z kysaného zelí a společně se zelím dolijte 1 litr vody. Pak nakrájejte na kousky 1,5 kg krkovičky a klidně přidejte i kosti. Postupně přidávejte mrkev, petržel, celer. Okořeňte bobkovým listem, novým kořením a solí.

Hovězí po burgundsku
Etuda o pečeném masu. Máme pro vás čtyři recepty, které vegetariáni neocení

Vařte asi hodinu, než maso změkne. Zeleninu z polévky vytáhněte. Můžete ji také vařit zvlášť a vlít pouze vývar. Na závěr vmíchejte do polévky kolem půl litru vepřové krve. Je třeba to dělat pomalu a používat metličku, aby se krev nesrazila.

Guláš, který se nemíchá

Guláš. Ilustrační foto.Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1 kilogram vepřového masa z plecka
  • 3 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžičky gulášového koření
  • 3 lžičky sladké mleté papriky
  • 3 lžíce bramborového škrobu
  • sůl
  • pepř
  • 2 litry silného masového vývaru
  • 1 feferonka
  • 2 lžíce sádla

Postup

Jako základ si na sádle dozlatova opečte cibulku. Maso nakrájejte a smíchejte s ostatními surovinami, pořádně promíchejte, přidejte opečenou cibulku, vývar a pak přelejte do pekáče. Přikryjte alobalem a pečte na 250 °C asi 1,5 hodiny. Nedolévejte vodu, nemíchejte, nesundávejte alobal. Podávejte s knedlíkem nebo s chlebem.

Masopustní koblihy na másle

Koblihy. Ilustrační foto.Zdroj: Pixabay

Ingredience

  • 500 gramů pšeničné polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • kůra z 1 citronu
  • 4 žloutky
  • 250 mililitrů mléka
  • 500 gramů másla
  • 2 lžíce rumu
  • 42 gramů droždí
  • zavařenina na plnění (jahodová, malinová, meruňková)
  • cukr moučkový na posypání

Postup

Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj žloutky, vlažné mléko, 50 gramů rozpuštěného másla a rum. Nakonec do základu rozdrobte droždí a nastrouhejte kůru. Dobře promíchejte a pak propracujte na hladké, vláčné těsto. Lehce ho poprašte moukou a zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho zhruba do tvaru obdélníku o síle asi 1,5 centimetru. Na polovinu obdélníku dejte kopečky marmelády, pak přiklopte druhou půlkou těsta a tvořítkem z něj vykrajujte jednotlivé koblihy. Zbylé těsto znovu zpracujte na koblihy.

Do menšího kastrolu dejte 300 gramů rozpuštěného másla, rozpalte jej a koblihy v něm smažte z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk nechte odsát na papírových kuchyňských ubrouscích. Vlažné koblihy pocukrujte.

Kynutí šneci s kardamonem
Fika aneb Sladký švédský život. Připravte si tradiční severské dezerty