Norma, kterou nyní dostane k podpisu prezident, umožní lidem zbavit se vymáhaných dluhů u veřejných institucí a státních či polostátních firem. Předloha se týká exekucí, které začaly před loňským 28. říjnem. Exekutorská komora se k návrhu staví rezervovaně.

Lidé v exekuci dostanou další šanci, jak se svého dluhu zbavit. Vláda chystá Milostivé léto 2.
Chystá se Milostivé léto 2. Exekutoři se mu nebudou moci vyhýbat

Skončit by podle vládní předlohy mohly exekuce na dluh u samospráv, úřadů, státních fondů, škol, městských či státních a polostátních firem, zdravotních pojišťoven, Českého rozhlasu či České televize. Dlužník bude muset podle návrhu exekutorovi písemně sdělit, že žádá o zahájení postupu podle pravidel milostivého léta. Bude moci požádat o sdělení výše dlužné částky, kterou má ještě uhradit.

Exekutor bude muset odpovědět do 15 dnů. Při překročení této lhůty se dlužníkovi milostivé léto prodlouží. Paušální náhrada nákladů exekuce má činit 1815 korun s daní z přidané hodnoty.

První milostivé léto se uskutečnilo od loňského 28. října do letošního 28. ledna. Exekuce se uzavřela, pokud dlužník zaplatil původní dlužnou částku a 908 korun exekutorovi. Penále, úroky a další poplatky se odpustily. Takto exekutoři podle podkladů k novele zastavili zatím 42 tisíc exekucí. Podle exekutorské komory mohli dlužníci akci využít u 1,3 milionu exekucí.

Premiér Petr Fiala
Nenecháme vás padnout, slíbil Fiala. Vláda chce kontrolovat klíčové elektrárny

Předsedkyně senátního sociálního výboru Miluše Horská z klubu KDU-ČSL uvedla, že opakování milostivého léta by se mělo týkat těch, kteří tuto předchozí možnost nevyužili. V létě počítají předkladatelé úpravy s propagací milostivého léta tak, aby se přihlásilo co nejvíce dlužníků. Na dlouhé roky to pro ně bude poslední možnost zbavit se dluhů.

Exekutoři akci kritizují 

Prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík již dříve uvedl, že milostivé léto mělo být původně mimořádné a ojedinělé a u toho mělo zůstat. „Opakování milostivého léta bereme jako rozhodnutí zákonodárců, nicméně takto bude ochota dlužníků platit dluhy čím dál menší,“ uvedl v tiskové zprávě.

Pro exekutory bude opakování akce znamenat podle Mlynarčíka opět velkou administrativní zátěž, přičemž odměna neodpovídá platnému tarifu. „Opět chybí dobrovolnost na straně věřitele, zákon část jejich pohledávek jednoduše zrušil,“ dodal.