Pro každého chovatele je to doslova hororová statistika: myslivci každoročně zastřelí tisíce zatoulaných zvířat. Psů v loňském roce usmrtili celkem 301, u koček čísla šplhají až k 11,5 tisícům. Vyplývá to alespoň z dat Českého statistického úřadu, který od myslivců hlášení o zabité zvěři přebírá.

Zdroj: Redakce

Ještě děsivěji znějí údaje o přejetých zvířatech na silnicích: odborníci z Mendelovy univerzity v Brně nedávno spočítali, že pod koly aut zahyne každoročně až 98 tisíc koček. „Tím se kočky řadí mezi nejčastěji srážené druhy savců v Česku,“ uvedli k tomu výzkumníci.

Zbytečná úmrtí

Úmrtí jsou přitom podle nich naprosto zbytečná. Stejně jako případné škody, které stihnou toulavá zvířata ještě před svou smrtí napáchat – podle myslivců uloví domácí šelmy bez dozoru například až tři miliony drobných živočichů.

„Populaci toulavých zvířat lze totiž velmi snadno a šetrně regulovat,“ uvádí například docentka zoologie Marie Borkovcová. Jak? V zahraničí se podle ní osvědčilo několik způsobů: třeba povinná registrace všech psů a koček, spojená se zavedením pravidelného poplatku. „Toto vede ke snížení počtu chovaných zvířat prakticky vždy,“ popisuje zooložka.

Další možností je kastrace zvířat, která se využívá hlavně u potulných koček. „Toto opatření se může spojit i se snížením či odpuštěním poplatku za držení zvířete. Pak je metoda ještě účinnější,“ doplňuje odbornice.

Pokračování článku čtěte na Deník Klubu:

Co se dozvíte dále?

  • Kolik koček a psů myslivci usmrtili v jednotlivých letech od roku 1971?
  • Jak pečovat o toulavá zvířata, aby zbytečně neumírala?
  • Jak by navrhovaná řešení pomohla v boji proti množírnám?

Klub Deník - tlačítko Číst pokračováníZdroj: Deník