1. Vyhlášení nového nouzového stavu
O této možnosti mluvili ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nebo hejtman Parubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Opatření by tak pokračovala beze změny, pokud by sněmovna tento nouzový stav nezrušila. I to by ale nějaký čas zabralo. Toto řešení naráží na dva podstatné problémy. První je, že ne všichni hejtmani jsou tomuto kroku nakloněni. Například jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Ten pro Českou televizi řekl, že to nemá v úmyslu a že by chtěl slyšet, jak by s tím vláda naložila. Druhá potíž je v tom, že by to nemuselo být v souladu s ústavou. Podle některých ústavních právníků by tento krok odůvodnil jedině moment, kdy by se situace s koronavirem oproti čtvrtečnímu rozhodnutí sněmovny nějakým způsobem výrazně zhoršila.

2. Vyhlášení stavu nebezpečí
Tento krok mohou učinit hejtmani. Mluvil o něm například pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti; Praha má postavení kraje a je tedy na stejné úrovni jako krajští hejtmani). Hejtmani tuto možnost podle krizového zákona mají například tehdy, jsou-li ohroženy životy, zdraví, majetek či životní prostředí a není-li možné nebezpečí odvrátit běžnou činností. Je při něm možné rozhodnout o pracovní povinnosti či přednostní zásobování. Podle některých hejtmanů ale není pro současnou situaci úplně vhodný, musela by ho doplnit vláda podle svých pravomocí, které jí dává například zákon o ochraně veřejného zdraví. Nebo by musela platit po domluvě s krajskými hygienickými stanicemi.

Pacienti s covidem zaplňují lůžka nemocnic. Na snímku kovidová ARO jednotka v nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.
Hejtmani požádají o nouzový stav, říká Vondrák. Hamáček: Vláda by vyhověla

3. Uzavření škol
Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) se na současném provozu škol ani po skončení nouzového stavu nic nezmění. To znamená, že budou v prezenčním stavu například pouze mateřské školy, první a druhé třídy základních škol či školy speciální.

4. Hotely, restaurace, divadla a kina
Lokálně lze uzavřít či omezit například restaurace, hotely či obchody. Například v ohniscích pandemie. Nelze je však omezit plošně na celém území republiky. Pokud by se tak stalo, zřejmě b došlo na soudní spory.

Nouzový stav. InfografikaNouzový stav. InfografikaZdroj: Deník

5. Obchody a služby
Nejde zakázat prodej v kamenných prodejnách či služby.

6. Sportoviště
Nejde omezit vstup na sportoviště a to ani vnitřní, tedy například posilovny. Podle výkladu, který Deníku poskytlo ministerstvo zdravotnictví, provozovny, jako jsou fitness či wellness centra, lze na základě zákona o ochraně veřejného zdraví omezit, a to zejména nařízením organizačních a protiepidemických opatření a dalších činností vedoucích k likvidaci epidemie nebo snížení nebezpečí jejího vzniku. Co se týká možnosti omezení jejich provozu – pro snížení rizika přenosu nákazy je prý relevantní zejména stanovení max. počtu osob na m² a požadavek na negativní výsledek testu na přítomnost koronaviru.

Uzavřené nákupní centrum - ilustrační foto
S nouzovým stavem končí i finanční náhrady. Vláda chystá alternativu

7. Pití alkoholu na veřejnosti a zákaz nočního vycházení
Tato opatření by nemusela od pondělí platit.

8. Ohniska nákazy
Krajské hygienické stanice by mohly v ohniscích nákazy nařídit karanténní opatření toho typu, které loni byly v Litovli. Tedy je i odříznout od světa.

9. Nasazení armády v nemocnicích
Vláda by pravděpodobně musela požádat o souhlas Poslaneckou sněmovnu.