Většina energií spotřebovaných na horách jde na vrub zasněžování areálů. „Maximální zdražení pro tuto sezonu je v rozmezí deset až 25 procent,“ říká k cenám permanentek prezident Asociace lanové dopravy Jakub Juračka.  

Zdražení pocítí také ostatní návštěvníci hor, zejména pak při ubytování. „Zatím mám odezvy od všech našich členů, že budou muset zdražit v jednotkách procent,“ uvedl ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

Dovolená v Řecku se příští rok prodraží.
Dovolenou kupte letos. Podraží Egypt i Turecko, drahé budou také adventní trhy

Důvodem jsou i v tomto případě hlavně energie. Většina středisek a hotelů má podle Knota fixaci energií do konce roku 2022, ale nespadají do kategorie maloodběr a nevztahuje se tak na ně vládou představené zastropování energií. „To je jen pro maloodběratele, a těch je v našem byznysu jen čtvrtina. Vláda sice říká, že nějaká podpora bude i pro větší odběratele, ale až po rozhodnutí EU. Moudřejší tak budeme na začátku října,“ dodal Knot.

Problémy a zdražení neočekávají jen velcí hráči, ale i malí podnikatelé. Že by zvýšení nákladů promítli do cen v plné výši, ale vylučují.

Černý scénář v podobě citelného zdražování elektřiny a plynu se naplňuje
Zastropování cen energií: Přehled, s jakou pomocí mohou domácnosti nově počítat

„Pro nás je po totální uzávěře způsobené covidovými opatřeními nemyslitelné, že bychom návštěvníky odradili neakceptovatelnými cenami. Neuvažujeme o drastickém zdražení v řádu desítek procent, ale počítáme s nárůstem cen do deseti procent,“ říká provozovatel dvou ubytovacích zařízení a vleku v krkonošských Janských Lázních Aleš Cabicar.

Lyžaři si připlatí i v zahraničí 

Zdroj: DeníkTuzemští lyžaři si letos připlatí i v zahraničí. Ušetřit lze zatím při včasném nákupu v září či říjnu. „Většina alpských středisek doposud zvedla ceny jen o jednotky procent. Už teď ale máme od italských i rakouských hoteliérů signály, že pokud budou na začátku sezóny ceny energií takové, jaké jsou dnes, budou muset pobyty zdražit. Kdo si ale zájezd koupí už nyní, fixuje si tím současnou cenu a má jistotu, že se mu už nezmění,“ dodává předseda představenstva skupiny DER Touristik Eastern Europe Jiří Jelínek.