Křeček ve svém blogu na Aktualne.cz napsal loni 4. ledna toto: „Dříve vánoční trhy byly v řadě evropských měst přejmenované na Zimní radovánky, Zimní přehlídky, Zimní festivaly apod., abychom se snad nedotkli citů těch, kteří si starost o naše city zřejmě nepřipouštějí.“

Stanislav Křeček
Sněmovna zvolila nástupce Šabatové. Ombudsmanem bude Křeček

Podle serveru Manipulatori.cz vycházel pravděpodobně (podobně jako Václav Klaus ml., jenž šířil stejný hoax) z anglického textu vydaného v roce 2018 tzv. think tankem Gatestone Institut, který 21. prosince 2018 zveřejnil v českém překladu i server Neviditelný pes. 

Článek však obsahoval celou řadu nepřesností a nepravd, například zmiňoval údajné přejmenování vánočních trhů v Amsterdamu, kde přitom vánoční trhy nadále probíhají, jen se vedle nich koná i zimní festival, který se od nich odlišuje i jménem. Podobně tomu bylo i s dalšími argumenty, které byly v článku zmíněny.

Členové Rady proti

Deník proti fake newsZdroj: DENÍKProti volbě Křečka novým veřejným ochráncem práv vystoupili svým prohlášením i občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. 

„Stanislav Křeček je pro nás nepřijatelný nejen odborně a názorově, ale také lidsky. Bylo prokázáno, že neoprávněně užíval titul JUDr., na sociálních sítích sdílel hoaxy a mnozí členové rady byli svědky jeho velmi nevhodných vyjádření při projevech na pietách obětem romského holocaustu,“ stojí v prohlášení, které podepsalo celkem 13 občanských členů rady. (V roce 1996 vyšlo najevo, že Křeček neoprávněně používal akademický titul JUDr., rigorózní zkoušku složil až o devět let později, pozn. red.)

Výsměch Křečkem

Hoax provázel i první kolo tajné volby. Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna rozšířil zprávu, že šéf neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek poslal předsedům sněmovních stran výhružnou SMS, aby Křečka nevolili. Šéfové stran však jeho informaci odmítli a popřel ji i Pánek. Ten uvedl, že je s dětmi na horách a žádnou SMS neposílal.