„Situaci sledujeme velmi pečlivě. Nemáme jakékoliv signály o tom, že by v jakémkoliv kraji docházelo ke zhoršení epidemiologické situace, že by rostla incidence, že by rostly počty hospitalizovaných. Nemáme důvod v tuto chvíli dělat nějaké přísnější restrikce,“ uvedl ministr zdrvotnictví. 

Vojtěch zároveň dodal, že rouška by ve vnitřních prostorách mohla nahradit respirátory. ,„Přikláním se k tomu, že by chirurgická rouška jako alternativa stačit mohla,“ potvrdil Vojtěch. Konečné rozhodnutí však má vláda, která o této alternativě bude podle jeho slov jednat. 

Testovací centrum v Kolíně.
V sobotu přibylo 63 případů, ukončené očkování má více než 2,5 milionu lidí

„Zatím ale není rozhodnuto, ani odborníci v tom nejsou za jedno. Budeme o tom jednat v tom následujím týdnu a chceme udělat finální rozhodnutí,“ řekl a zároveň odmítl, že by ministerstvo situaci zlehčovalo. Jiné země totiž kvůli takzvané delta (indické) variantě opatření zpřísňují, případně odkládají rozvolňování. „Ochrana chirurgickou rouškou je pouze o něco menší než u respirátoru,“ dodal.

S koncem povinného nošení respirátorů by souhlasil také šéf poslaneckého klubu TOP 09 a člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Vlastimil Válek. „Vzhledem k tomu, jaký je dlouhodobý trend incidence a epidemiologicky závažných pozitivních testů, tak se domnívám, že od 1. července je možné využívat pouze chirurgické roušky,“ uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. 

Kubek: Situace se nesmí podcenit

Prezident České lékařské komory Milan Kubek v pořadu ale upozornil, že i přesto, že situace je nyní příznivá, nesmí se podcenit. „Jednu oslavu vítězství na covidem jsme měli před rokem, a pak umřelo třicet tisíc lidí, to samozřejmě nesmíme opakovat, to je naprostá katastrofa,“ uvedl. 

Kubek připomněl, že je zastáncem spíš přísnějších opatření proti šíření covidu. „Myslím si, že v létě o prázdninách skutečně stačí ty chirurgické roušky, ale je třeba dbát na to, aby je lidé skutečně nosili, nemůžeme mít opatření jenom na papíře,“ vyzval. Jako velmi důležité zmínil PCR testování nebo sekvenace zejména u lidí, kteří se vracejí ze zahraničí. 

Letiště Václava Havla.
PŘEHLEDNĚ: Odbavení na letišti je po pandemii delší. Na co si dát pozor

Vojtěch však dodal, že resort je připraven pro případ, že by se situace zhoršila, omezení vracet; v takovém případě chce jít hlavně cestou lokálních opatření. „Záležet bude také na tom, jak rozhodne sněmovna o zrušení stavu pandemické pohotovosti, protože pak by se výrazně zúžil manévrovací prostor pro ministerstvo zdravotnictví, jak opatření dělat,“ sdělil.

V Česku je nyní epidemie na ústupu, v sobotu přibylo  63 případů koronaviru, nejméně za první víkendový den od loňského 11. července. V některých státech však epidemie znovu nabývá na síle. Ve Velké Británii se aktuálně rychle šíří delta mutace koronaviru, která má těžší průběh i u očkovaných lidí, kteří v některým případech nemoci i podlehnou.

V souvislostí s tím Vojtěch již v týdnu varoval ve Sněmovně před tím, že „britský scénář“ je i v ČR pouze otázka času. Z toho důvodu je podle něj nutné, aby se situace nadále monitorovala a zvyšoval se také počet sekvenovaných vzorků.