Český žák uvařil v rámci Erasmu na stáži pivo. Ve Skotsku ho točí dodnes
Kdybyste vyrazili na dovolenou do severního Skotska, nezapomeňte navštívit pivovar Windswept Brewing v Lossiemouthu a ochutnat pivo Vortex. Utrousíte-li přitom, že jste z České republiky, možná vám ho ani nebudou účtovat. Vaří ho tam totiž podle receptury Ladislava Gergela, který byl ve Skotsku na půlroční odborné stáži.
Je jedním ze stovky žáků SPŠ potravinářských technologií a SOŠ přírodovědné a veterinární Podskalská v Praze, kteří se díky evropskému programu studijních výměn Erasmus+ podívali do zahraničí.
„Původně jsem vůbec nevěděla, že existuje Erasmus, který se vztahuje i na odborné školy. Upozornila mě na to jedna žačka a třída mě pak přemluvila, abych napsala přihlašovací projekt,“ sdělila Deníku Michaela Bennett, která na této škole učí angličtinu.
Na krátkodobé třítýdenní stáže odtud vyjíždějí veterinární sestry do Portugalska, cukráři, pekaři a ekologové do Itálie a posluchači Vyšší odborné školy ekonomických studií na delší pobyty do Londýna a Irska.
„Zájem je veliký, nevybíráme premianty, ale spíš žáky, kteří jsou k řemeslu. Nejdůležitější je, aby byli šikovní, spolehliví a zodpovědní,“ říká Bennett.
Strategie se vyplácí
Tato strategie se škole vyplácí. Například budoucí cukrářky udělaly v Itálii takový dojem, že Flora Scarpa a Luciano Todoro, majitelé cukrárny Tortami Via, vítají zdejší žáky s otevřenou náručí a už nepožadují ani jejich životopisy. Navíc přijeli i do Prahy, aby tu vedli workshopy a pekli svoje speciality. Důležité je, že z evropského grantu se hradí veškeré náklady na dopravu, ubytování i stravu, takže Erasmus+ pro rodiče nepředstavuje kromě kapesného finanční zátěž.
Podle výsledků šetření Domu zahraniční spolupráce nejvíce účastníků dlouhodobých výjezdů pochází z řad žáků středních odborných škol (72 procent), pětina jich studuje vyšší odbornou školu a nejméně pak střední odborné učiliště (7 procent). Naprostá většina absolventů stáží považuje výjezd za velmi přínosný a doporučila by ho svým vrstevníkům.
Určitě by to udělal Tomáš Větvička, který se jako žák 4. ročníku SPŠ chemické v Pardubicích zúčastnil tříměsíční stáže v drážďanské pobočce jedné z největších farmaceutických firem na světě GlaxoSmithKline. Vyrábějí se tam vakcíny proti chřipce, což se mu skvěle hodilo při studiu oboru chemicko-farmaceutická výroba.
„Chodil jsem na teoretické přednášky, ale v jednom oddělení jsem také čistil centrifugy a obsluhoval je. K tomu bych se v České republice nedostal,“ řekl Deníku. Teď na Univerzitě Pardubice studuje farmakochemii a medicinální materiály se zaměřením na lékové formy, takže praxe pro něj měla velký význam.