Horolezce zatím vrtulník nemohl vyzvednout kvůli příliš velké výšce a hlavně nevhodnému terénu pro přistání. Dnes jim alespoň dopravil lana, vodu, potraviny a léky a trojice zahájila sestup. Záchranáři doufali, že se horolezci stihnou dostat do 16:00 místního času (13:00 SELČ) na místo ve výšce 6000 metrů, kde je budou schopni vyzvednout pomocí vrtulníku. Podle některých zdrojů je toto místo ve výšce 5800 metrů.

Novinář Vadží Haidir, který je na základně, odkud odlétají vrtulníky směrem k Rakapoši, ve zprávě zaslané ČTK po 15:00 SELČ napsal, že skupina je ve výšce asi 6200 metrů a sestupuje pomalu. Dostala nicméně dostatečné vybavení pro přežití - nový stan, jídlo, oblečení a komunikační zařízení. "Doufejme, že se do zítřka (do středy) dostanou pod 6000," dodal Haidir.

Pákistánští záchranáři čekají na možnost vyproštění dvou českých horolezců a Pákistánce, kteří uvázli 12. září 2021 při sestupu z hory Rakapoši v Pákistánu
Záchranu českých horolezců v Pákistánu přerušilo počasí. Pokračovat bude v úterý

Už dopoledne zprávy na twitteru uváděly, že sestup je pomalejší než se předpokládalo a před polednem SELČ se Češi Jakub Vlček a Petr Macek a Pákistánec Vadžídulláh Nagrí pohybovali ve výšce kolem 6500 nebo 6300 metrů.

Horolezci minulý týden úspěšně zdolali 7788 metrů vysoký, velmi těžko dostupný vrchol Rakapoši v pátek, poté začali sestupovat do tábora. Později ale poslali SMS zprávu svým blízkým, že se dostali do obtíží. Díky satelitním telefonům byli však i nadále v kontaktu s rodinami a s úřady. V minulých dnech pátraly po horolezcích vrtulníky a v pondělí se záchranářům podařilo skupinu lokalizovat.

Omrzliny a horská nemoc

Pákistánský list Dawn v pondělí napsal, že zatímco Pákistánec Nagrí je v dobré kondici, jeden z českých horolezců má omrzliny a druhý trpí akutní horskou nemocí, kterou způsobuje nedostatek kyslíku ve vysoké nadmořské výšce. V místě, kde výprava tábořila, bylo přibližně minus 30 stupňů Celsia.

 Podle zástupce českého velvyslance v Islámábádu Antonína Hradilka sice pro horolezce dnes ráno vyrazila odlehčená helikoptéra bez dveří, ani ta je ale nebyla schopná vyzvednout, neboť se v dané výšce nemůže zastavit na místě. Ve vyjádření, které ČTK poskytlo české ministerstvo zahraničí, také diplomat uvedl, že horolezci se musí sami pokusit sestoupit do výšky 6000 metrů a že jim naproti na pomoc má vyrazit tým v čele se Sadžídem Alím Sadparou. To je syn slavného pákistánského horolezce Muhammada Alího Sadpary, který letos v únoru zahynul při pokusu o zimní výstup na K2. Původně byl členem skupiny stoupající na K2 i Sadparův syn, výstup ale ve vrcholové pasáži vzdal kvůli problémům s kyslíkovým přístrojem.

Skupina horolezců. Ilustrační snímek
Čeští horolezci uvázli na pákistánské hoře. K výstupu neměli vládní povolení

Rakapoši je 27. nejvyšší hora na světě, leží v pohoří Karákóram. Místní ji také nazývají Dumani, matka mraků. Mezi horolezci je považována za jeden z nejhůře zdolatelných vrcholů, ze základního tábora na vrchol je potřeba překonat převýšení 5000 metrů. Poprvé horu pokořili Britové Mike Banks a Tom Patey v roce 1958.

Podle ministra turismu regionální vlády Rádži Násira Aliho Chána šli Češi na výstup bez vládního povolení, což označil za neetické.